Θέμα ομαδικών απολύσεων, καθώς και επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ ανοίγει η κυβέρνηση, μια ημέρα πριν από το συμβολικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει έτοιμο το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων για τις αλλαγές από τον ερχόμενο Ιούνιο στα προαναφερόμενα θέματα, που δίνουν τη χαριστική βολή σε ό,τι απέμεινε από το συνδικαλίζεσθαι και τον ιστορικό νόμο 1264/82 του...
Απόστολου Κακλαμάνη, μέχρι και το τελευταίο προπύργιο που παρέμεινε -επί τρόικας- άθικτο: τις ομαδικές απολύσεις.
Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των συγκεκριμένων αλλαγών, τονίζοντας ότι «υπάρχει υποχρέωση από τις συμφωνίες να επανεξεταστούν μερικά θέματα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να δούμε τα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να έχει φτάσει σε επίπεδο νομοθέτησης».
Η ατζέντα στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών περιλαμβάνει:
1.Την αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 10% και μέχρι 30 άτομα το μήνα (όσο προβλέπει και η σχετική κοινοτική οδηγία) στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα μέχρι 300 άτομα.
2. Την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 300 άτομα και άνω με ειδικά κριτήρια ανά κλάδο και δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης.
3. Τον τρόπο χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος όπου θα συζητηθεί το εάν πρέπει τα συνδικάτα να χρηματοδοτούνται από το κράτος ή να στηρίζονται μόνο στις εθελοντικές εισφορές των μελών τους.
4. Τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών με στόχο οι αποφάσεις για την προκήρυξή τους να λαμβάνονται με την ευρεία πλειοψηφία των εργαζομένων 50%+1 επί των εγγεγραμμένων και όχι των παρόντων.
5. Την επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ), εφόσον ο επιχειρηματίας θεωρεί ότι από την απεργία θίγονται τα συμφέροντα της επιχείρησης.
6. Τον κατακερματισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων και το ενδεχόμενο ενοποιήσεών τους.
7. Την αξιοπιστία των συνδικάτων
8. Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών.