Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

«Οδηγούμαστε με τη βούλα σε ιδιωτικά ΑΕΙ».

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Μαΐου 14, 2014
Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του άρθρου 16, επισημαίνουν οι πρυτάνεις, που βλέπουν τα δημόσια ιδρύματα να συρρικνώνονται.

«Δεν ξέρουμε αν και πώς θα λειτουργήσουμε από τον Σεπτέμβριο» δηλώνουν με αγωνία οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια εκπαίδευση η διόλου τυχαία συγκυρία της αναγνώρισης των πάσης φύσεως κολεγίων από τον υπουργό Παιδείας και της...
πρόθεσης του ίδιου του πρωθυπουργού να καταργήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

«Με τις εξαγγελίες Σαμαρά ο δρόμος για την κατάργηση του 16 είναι ανοιχτός, κάτι που σημαίνει ότι και με τη βούλα οδηγούμαστε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια» δήλωσαν οι πρυτάνεις στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χθες, στο κτίριο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, απαριθμώντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια, για τα οποία πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης. «Σύντομα τα Ιδρύματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, αφού δεν έχουν ούτε διδακτικό ούτε διοικητικό προσωπικό ούτε χρηματοδότηση», επισήμαναν για να παραπέμψουν στη διαθεσιμότητα που οδηγεί σε απολύσεις εκατοντάδες ανθρώπους και αποψιλώνει τα Ιδρύματα, στην κινητικότητα η οποία δεν ξεκίνησε ποτέ και στη δραματική μείωση της χρηματοδότησης. Ηδη σχολές και τμήματα είτε κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού (Σχολή Θετικών Επιστημών) είτε λειτουργούν χωρίς κανέναν όρο ασφάλειας (στο Μαθηματικό παραβιάστηκαν 17 πόρτες την περασμένη εβδομάδα λόγω έλλειψης προσωπικού). 

«Για τη διαθεσιμότητα δεν ρωτηθήκαμε ποτέ και τώρα βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Γι’ αυτό το οριζόντιο μέτρο, οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει αρκετά», ανέφερε ο προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, παραθέτοντας κι άλλα θέματα για τα οποία «παρά τις υποσχέσεις του υπουργού δεν έχει γίνει τίποτα», όπως η αδυναμία των Ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στον όλο αυξανόμενο αριθμό εισακτέων. 

«Τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις υπάρχουν για να λειτουργήσει σωστά ένα Πανεπιστήμιο: ακαδημαϊκή ελευθερία, επαρκές προσωπικό και χρηματοδότηση» επισήμανε ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης του ΑΠΘ, για να συμπληρώσει: «Στην εποχή που ζούμε και στην Ελλάδα, παρατηρούμε την κατάρρευση και των τριών». Και αν προκύψει νέο Σχέδιο «Αθηνά» -πρόσθεσε- αυτή τη φορά λόγω μειωμένης χρηματοδότησης, τότε σημαίνει ότι «τελικά η κυβέρνηση σχεδίασε αυτή την υποχρηματοδότηση για να οδηγηθεί σε αυτό το αποτέλεσμα». Για δε την αναθεώρηση του 16: «Είναι προφανές ότι απαξιώνεται η δημόσια εκπαίδευση, για να υποδειχθεί συνέχεια ως λύση η ιδιωτική». 

Η αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Τόνια Μωροπούλου, δήλωσε ότι εκπροσωπεί ένα βραβευμένο Ιδρυμα που έχει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας, πλέον λόγω έλλειψης υπαλλήλων, ενώ χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Παναγιωτάκη: «Είναι τουλάχιστον άκαιρο να ανοίγει τώρα η συζήτηση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Δεν είμαι ιδεολογικά αντίθετος προς αυτά, αλλά εδώ κάποιοι ονειρεύονται ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα που θα έχουν απέναντί τους αποδυναμωμένα και διαλυμένα δημόσια ΑΕΙ, δηλαδή εύκολους αντιπάλους». 

Στις πολλές άλλες ανοιχτές πληγές από τότε που θεσπίστηκε το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνη. «Καταστροφικό και παρανοϊκό νόμο» χαρακτήρισε τον νόμο Διαμαντοπούλου, «που σκοτώνει τα ανώτατα Ιδρύματα», ενώ μιλώντας για τον «αποτυχημένο» θεσμό των Συμβουλίων είπε με σκληρή γλώσσα: «Οσοι μένουν σε αυτά τα Συμβούλια, μένουν επειδή δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν, αλλιώς θα έφευγαν».

  • Blogroll

  • Blog Archive