Μια μικρή έρευνα στα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για όσους εργάζονται στην εξορυκτική βιομηχανία (βλέπε πίνακα).
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα ορυχεία αναφέρει ότι την περίοδο 2000 - 2009, μόνο στα ορυχεία της Κρατικής Επιχείρησης Άνθρακα έχουν τραυματιστεί 26.324 εργάτες και έχουν χάσει τη ζωή τους 63.
Το Μάιο του 2010, σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι στο ανθρακωρυχείο Karadon και το Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου 13 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Μπαλικεσίρ.
Το Δεκέμβριο του 2009, 19 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που οφειλόταν σε μεθάνιο, σε επαρχία της Προύσας.
Το 2008 και 2009, 135 εργάτες ορυχείων έχασαν τη ζωή του σύμφωνα με το Επιμελητήριο μεταλλειολόγων της Τουρκίας.
Παγκοσμίως όμως, τα ορυχεία έχουν βαφτεί με αίμα καθώς η ιδιωτικοποίηση των εξορύξεων και η ραγδαία μείωση των κανόνων ασφαλείας έχει μετατρέψει τα έγκατα της γης σε έναν από τους μεγαλύτερους τάφους εργατών στον κόσμο.
Η λίστα, όμως δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια καθώς, χώρες με τεράστια παραγωγή άνθρακα δεν δίνουν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί, όπως η Κίνα και η Ινδία. Η τελευταία φορά που η Κίνα έδωσε στοιχεία για τους θανάτους στην εξορυκτική της βιομηχανία, ήταν το 1997, αναφέροντας 3.273 νεκρούς εργάτες. Την ίδια χρονιά στην Ινδία, πέθαναν 242 άτομα. Η Ινδονησία, ακόμα μια χώρα με μεγάλη παραγωγή άνθρακα, ανέφερε το 1999, 276 νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κίνα οι μισοί θάνατοι εργατών γίνονται στα ορυχεία, αφού οι κανόνες ασφαλείας είναι πολύ χαλαροί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, το 1995, υπέγραψε σύμβαση για την ασφάλεια των ορυχείων, με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, την οποία, η Τουρκία, η Κίνα και η Ινδία δεν επικύρωσαν ποτέ.