Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Στάσεις εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας το Σεπτέμβριο

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2014
Για συνθήκες εργασίας που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής κάνει λόγο η ένωση ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας Ελλάδας, με επιστολή της που αναδημοσιεύουμε:

Την Παρασκευή 15/8 ημέρα της Παναγίας στις 08:40 το πρωί ο Ελεγκτής Μ.Σ. εργαζόταν στον βορειοδυτικό τομέα του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής. Ξαφνικά ένιωσε έντονη αδιαθεσία και πόνο στο στήθος, δεν άντεξε την πίεση και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Αυτή είναι μια ένδειξη της κατάστασης που ειδικά φέτος βιώνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο χώρο του ΚΕΠΑΘ αλλά και σε άλλα α/μια υπό την πίεση των κινήσεων στο FIR Αθηνών με καθημερινά ιστορικά ρεκόρ κινήσεων. Πριν δύο χρόνια ο Ελεγκτής Ε.Γ. σε ηλικία 40 ετών, σε άλλο χώρο, δεν τα κατάφερε και κατέληξε από καρδιακό επεισόδιο με αποτέλεσμα την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του (με τέσσερα παιδιά) να την αναλάβει η ΕΕΕΚΕ με έκτατες εισφορές των μελών της.

Τα τελευταία χρόνια οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας με την προτροπή της ΕΕΕΚΕ υπερβάλλουν εαυτούς, δεν παίρνουν άδειες, δουλεύουν κομμένα ρεπό για το καλό της χώρας, όμως η πολιτεία τούς αγνοεί επιδεικτικά. Οι προτάσεις της ΕΕΕΚΕ για μεταρρυθμίσεις στο χώρο μας βάσει της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ των Ευρωπαϊκών κανονισμών και του Ευρωπαϊκού δικαίου σαπίζουν στα συρτάρια της κυβέρνησης και χλευάζονται από την Δ/ση της ΥΠΑ και το προσωπικό της. Τελευταία μάλιστα απειλούν μέλη του ΔΣ με τηλεφωνήματα και ανώνυμα γράμματα απείρου κάλους.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

Μετά και το τελευταίο συμβάν που έχει αναστατώσει όλους τους ελεγκτές η ΕΕΕΚΕ

αποφάσισε τα εξής:

1. Καλούμε τους δ/ντές και προϊσταμένους να μην κόψουν κανένα ρεπό πλέον σε κανένα ελεγκτή.

2. Καλούμε τους δ/ντές και προϊσταμένους να δώσουν από τέσσερις μέρες άδεια τον μήνα Σεπτέμβριο σε όλους όσοι το επιθυμούν όπως παίρνουν όλοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

3. Καλούμε την δ/ντρια του flow control και τους προϊσταμένους να τηρήσουν το capacity του ΚΕΠΑΘ και των α/μίων αυστηρά.

4. Καλούμε τα μέλη μας να διεκδικούν τα διαλείμματα που προβλέπει ο νόμος και οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί και σε περίπτωση που πιεστούν για κάποιο από τα παραπάνω να ενημερώνουν την ΕΕΕΚΕ, η οποία θα κάνει δικαστικές προσφυγές σε κάθε περίπτωση.

Προς επίρρωση των παραπάνω σας παραθέτουμε αυτούσιο μήνυμα που λάβαμε από μέλος μας και υπάρχουν πολλά

“Μετά από τη σχεδόν μεταφυσική εμπειρία που είχα σήμερα στη δουλειά, θέλω να πω στο ΔΣ: τι ακριβώς περιμένετε για να μας προστατεύσετε σαν εργαζομένους; Το ότι η διεύθυνση για κάποιο λόγο θέλει παραγωγικότητα (με υποδομές και παροχές δημοσίου) πες ότι το καταλαβαίνω... Το ότι το συνδικαλιστικό όργανο μας αφήνει έωλους, δεν το χωρά το μυαλό μου... Αν περιμένετε να μας πάρουν σηκωτούς από την αίθουσα για να μπουν αντικειμενικοί περιορισμοί, έγινε η αρχή, ξεκινάτε να τους βάζετε. Ισορροπούμε πλέον σε επικίνδυνα όρια.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ, να είμαι σωματικά και ψυχικά αρτιμελής θέλω!!!! (Αλήθεια, σχέδιο αποκατάστασης μετά από αυτό που βιώνουμε υπάρχει;;;)”

Αλήθεια κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ, κ. Δ/τα , υπάρχει;

Κύριοι της κυβέρνησης είναι γνωστό ότι ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Η Εναέρια Κυκλοφορία της Ελλάδας όμως τα τελευταία χρόνια το κατάφερε δεχόμενη συγχαρητήριες επιστολές και έκανε την Ευρώπη να μιλά για ένα μικρό θαύμα. Υπάρχουν όμως αντοχές και όρια και πάνω από όλα υπάρχει η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ΠΤΗΣΕΩΝ την οποία δεν πρόκειται για κανένα λόγο να την θέσουμε σε αμφισβήτηση για να κάνουμε τα στραβά μάτια σε κάποιους…

Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει επιτέλους μεταρρύθμιση με την δημιουργία Παρόχου Εναέριας Κυκλοφορίας. Είναι επιεικώς απαράδεκτο συνδικαλιστές να προτείνουν μεταρρυθμίσεις και η πολιτεία να παίζει το ρόλο του αντιδραστικού συνδικαλιστή.

ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΜΕ τα χρήματα του ταλαιπωρημένου Έλληνα φορολογούμενου. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τα χρήματα της εναέριας κυκλοφορίας, που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρίες μέσω του ευρωπαϊκού οργανισμού Eurocontrol, να διατίθενται αποκλειστικά για τους σκοπούς που τα πληρώνουν, όπως προβλέπει η διαφάνεια και η ευρωπαϊκή νομιμότητα (αγορά συστημάτων, εκπαιδεύσεις, μισθοδοσίες, συνταξιοδοτικά κλπ). Έτσι θα φέρουμε περισσότερα χρήματα στην χώρα ή τουλάχιστον θα κρατήσουμε αυτά που έρχονται, που σημειωτέον είναι τα λιγότερα από όλα τα κράτη της Ευρώπης λόγω της μυωπικής μας πολιτικής.

Ήδη έχει δρομολογηθεί η μεταρρύθμιση στο χώρο των αεροδρομίων ενώ στο χώρο της Εναέριας Κυκλοφορίας, την οποία έτσι και αλλιώς προβλέπουν οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην ευρωπαϊκή νομιμότητα και στη διεθνή πρακτική, η κυβέρνηση κρύβεται. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι η Εναέρια Κυκλοφορία λειτουργεί με κανόνες αγοράς, ελέγχους από διεθνείς οργανισμούς, υποχρεωτικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς και υπάρχει μέτρηση της αποδοτικότητας των ελεγκτών.

Κάθε χρόνο και από τώρα για μια πενταετία κατατίθεται το Σχέδιο Επιδόσεων (Performance Plan) στην ευρωπαϊκή επιτροπή, όπου τίθενται στόχοι για τους ελεγκτές. Αν αυτοί οι στόχοι δεν επιτευχθούν, τα χρήματα που έδωσαν οι χρήστες των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας επιστρέφονται.

Τόσα χρόνια οι Ελεγκτές είναι σε καθεστώς ομηρίας. Από τη μια πλευρά πρέπει να πετύχουν τους στόχους επιδόσεων, να λογοδοτούν στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και στην ευρωπαϊκή επιτροπή και από την άλλη να συνυπάρχουν με τους νόμους του Ελληνικού κράτους που είναι αντίθετοι με αυτούς τους κανονισμούς. Από τη μια πλευρά πρέπει να διορθώσουν τα ευρήματα της EASA και του ICAO που προκύπτουν από ετήσιες επιθεωρήσεις και από την άλλη να αντιμετωπίζουν την παντελή αδιαφορία του Ελληνικού κράτους.


Έχουμε για παράδειγμα εύρημα του ICAO ότι δεν υπάρχουν προσλήψεις ελεγκτών ούτε μηχανισμός πρόσληψης και αντικατάστασης όσων αποχωρούν. Σε αντίθεση με τα συνεχή δημοσιεύματα του τύπου περί προσλήψεων, στους χώρους εργασίας δεν έχει εμφανιστεί κανένας.

Οι χρήστες πληρώνουν και η κυβέρνηση απαντά με τις διαδικασίες του Ελληνικού δημοσίου.

Οι χρήστες προτείνουν, επενδύστε όπου απαιτείται, με δική μας κάλυψη εξόδων, για να πετύχετε τους στόχους επιδόσεων και η πολιτεία απαντά με το παρωχημένο σύστημα ΥΠΑ.

Σε όλα τα παραπάνω η λύση είναι η άμεση δημιουργία ενός διοικητικά ανεξάρτητου και οικονομικά αυτοτελούς, βιώσιμου Παρόχου Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στις νομικίστικες σοφιστείες και τις εμβαλωματικές μεθόδους αντιμετώπισης των απαιτήσεων της εποχής και του μέλλοντος.

Η ΕΕΕΚΕ, συναισθανόμενη τις ευθύνες της, ανακοινώνει σε ένδειξη απογοήτευσης και διαμαρτυρίας ότι θα προβεί σε μια σειρά κινητοποιήσεων μικρού μεγέθους στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής και σε περιφερειακά αεροδρόμια. Θα εξαγγείλει συμβολικά ωριαίες στάσεις εργασίας από αρχές Σεπτεμβρίου για μια εβδομάδα.

Για το Δ.Σ. της ΕΕΕΚΕ
ertopen
  • Blogroll

  • Blog Archive