Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Προβλήματα υγείας 1 στους 4 κρατούμενους των ελληνικών φυλακών

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 08, 2014

Με προβλήματα υγείας ο ένας στους τέσσερις κρατούμενους των ελληνικών φυλακών Η έρευνα δεν διεξήχθη στον γενικό πληθυσμό αλλά σε 100 τρόφιμους των φυλακών Κορίνθου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυλακισμένοι έχουν αυξημένες κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες, αλλά οι παρεμβάσεις είναι φτωχές...
Ο πληθυσμός που αξιολόγησαν αφορούσε στο σύνολό του άνδρες, με το 63% να είναι Έλληνες. Το 40% ήταν ηλικίας 21 έως 30 ετών, το 37% από 31 έως 40 ετών, το 15% από 41 έως 50 ετών και οι υπόλοιποι μεγαλύτεροι. Το 35% ήταν παντρεμένοι και το 5% χωρισμένοι.
 
Το 26% των φυλακισμένων αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα υγείας και το 19% δύο, ενώ το 4% είχαν περισσότερες από δύο παθήσεις. Το 25% είχαν ψυχικές διαταραχές, ενώ ίδιο ποσοστό εμφανίζει ηπατίτιδα C και το 10% ηπατίτιδα Α. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας το ποσοστό των πασχόντων από ηπατίτιδα C είναι μόλις 2% και της ηπατίτιδας Α είναι απείρως μικρότερη (2,6 ανά 100.000).
 
Μόλις το 27% των φυλακισμένων λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Στη συντριπτική πλειονότητα χορηγούνται σκευάσματα για ψυχικές διαταραχές (60%) και το 30% ακολουθεί θεραπεία για μη ψυχιατρικά νοσήματα.
 
Τα περισσότερα από τα προβλήματα υγείας σχετίζονται με τη χρήση παράνομων ουσιών. Το 47% δηλώνουν χρήστες, με κύρια ουσία εξάρτησης την κάνναβη, τα οπιούχα, τα διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα ηρεμιστικά. Το 88% είναι καπνιστές και το 68% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να διακόψει την επικίνδυνη αυτή συνήθεια.
 
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι -σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη- οι ψυχικές διαταραχές παραμένουν σταθερά στην πρώτη θέση της νοσηρότητας των εγκλείστων
Το 13% αντιμετωπίζουν, επίσης, κινητικά προβλήματα και το 6% προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης. 
Το 9% έχουν δυσκολίες στις καθημερινές ασχολίες, το 18% έχουν πόνους και το 49% άγχος ή κατάθλιψη.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συνθήκες κράτησης επιτείνουν τα προβλήματα ποιότητας ζωής, που πολλοί από τους φυλακισμένους αντιμετωπίζουν λόγω των παθήσεών τους. 
 
Ως «αντίδοτο» στις δυσχέρειες αυτές εμφανίζεται η απασχόληση κατά τη διάρκεια της διαμονής στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
 
 
 
  • Blogroll

  • Blog Archive