Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Τα θύματα του «Βρώμικου Πολέμου» στην Αργεντινή

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19, 2014
Εκτιμάται ότι 30.000 άνθρωποι σκο</b>τώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του «Βρώμικου Πολέμου», 1976-1983. Ήταν μια περίοδος που η κρατική τρομοκρατία της Αργεντινής εναντιωνόταν στους αντάρτες της αριστεράς και στις πολιτικές ομάδες, που κατηγορούνταν ότι σχετίζονταν με τον σοσιαλισμό.

Υποστηρίζεται ότι 500 παιδιά είχαν κλαπεί μετά τη γέννηση τους από τις μητέρες τους. Στην συνέχεια τα μωρά δίνοντας παράνομα σε άλλες οικογένειες, που τα μεγάλωναν παριστάνοντας τους γονείς τους. Οι πραγματικοί γονείς είτε είχαν σκοτωθεί είτε είχαν εξαφανιστεί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο φως πολλές υποθέσεις που σχετίζονται με τον «Βρώμικο Πόλεμο».

Η Εστέλα ντε Καρλότο είναι πρόεδρος της ομάδας «Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου», που ιδρύθηκε από γυναίκες, που αγωνίζονται για να εντοπίσουν τα κλεμμένα εγγόνια τους. Μετά από 36 χρόνια βρήκε τον χαμένο της εγγονό, τον Γκουίντο, τον περασμένο μήνα.

«Θέλουμε δικαιοσύνη»


Οι εισαγγελείς στο Μπουένος Άιρες, κατηγορούν τους δύο γιατρούς, Νορμπέρτο Μπιάνκο και Ραούλ Μάρτιν, και την μαία, Λουίσα Γιολάντα Αρότσε, για «παροχή απαραίτητης βοήθειας» ώστε να αποκρύψουν την ταυτότητα των μωρών και να τα παραδώσουν σε φιλικά προσκείμενους στο στρατιωτικό καθεστώς. Είναι η πρώτη υπόθεση, με ιατρικό προσωπικό, που προσπάθησε να παραποιήσει τα πιστοποιητικά γέννησης των μωρών.

«Είναι μια πολύ σημαντική δίκη, διότι θα κριθεί η συνενοχή των γιατρών και των μαιών που ήταν άμεσα υπεύθυνοι για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο 36χρονος Φρανκίσκο Μανταριάγκα, ο οποίος δόθηκε από την μαία σε μια ξένη οικογένεια την ημέρα της γέννησης του. «Με την δίκη αυτή, θα μάθουμε τι συνέβη στις μητέρες μας μετά τη γέννηση μας. Θα υπάρξει τιμωρία γι’ αυτούς τους ανθρώπους και η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει διότι εμείς οι ίδιοι είμαστε η ζωντανή απόδειξη του εγκλήματος, που έχουν διαπράξει», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η μητέρα του Φρανκίσκο, η Σίλβια Κουιντέλα, μια αριστερή ριζοσπάστης, δεν βρέθηκε ποτέ.

Η δίκη εξετάζει τις περιπτώσεις 9 κλεμμένων μωρών, εκ των οποίων τα 5 μόνο ήταν σε θέση να βρουν την πραγματική τους ταυτότητα. Από τα 500 βρέφη που κλάπηκαν από φυλακισμένες γυναίκες, πάνω από 100 έχουν βρεθεί μετά από γενετικές εξετάσεις και με την βοήθεια των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου».

«Η δίκη των διδακτόρων»

Άλλη μια υπόθεση είχε βρεθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων πριν δύο χρόνια σχετικά με τον «Βρώμικο Πόλεμο». Τότε, κατηγορούνταν δύο πρώην δικτάτορες της Αργεντινής, ο Χόρχε Βιντέλα και ο συγκατηγορούμενος του, Ρεινάλντο Μπινιόνε. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για τις απαγωγές βρεφών των πολιτικών κρατουμένων και καταδικάστηκαν ο πρώτος σε 50 χρόνια φυλάκιση και ο δεύτερος σε 15 χρόνια.

Μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη εγκατεστημένη απέναντι από το δικαστήριο, εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων, παιδιά αντιπολιτευομένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποδέχθηκαν αυτές τις καταδίκες με δάκρυα, τραγούδια και φωνές χαράς. Η δικαστική μάχη είχε κρατήσει πολλά χρόνια.
πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive