Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ελλείψεις δασκάλων σε Ικαρία και Φούρνους

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2014
 Για σημαντικά κενά κάνει λόγο ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το ΔΣ του Συλλόγου, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις μετά τη δικαστική απόφαση της 18ης Σεπτέμβρη και τις αποφάσεις ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ που σας κοινοποιήθηκαν:


 Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 23ης Σεπτέμβρη

Καλεί όλους τους συναδέλφους σε καθολική συμμετοχή στην απεργία – αποχή που κήρυξε εκ νέου η ΑΔΕΔΥ από κάθε αξιολογική διαδικασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απέχουμε καθολικά από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, αξιολόγησης διευθυντών, αυτοαξιολόγησης, σχεδίων δράσης κλπ.

 Καλεί το ΔΣ της ΔΟΕ να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και να κηρύξει και αυτό απεργία – αποχή από την αξιολόγηση για το χώρο της πρωτοβάθμιας.

 Καλεί σε έκτακτη ΓΣ ενόψει της Ολομέλειας Προέδρων της ΔΟΕ στο Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Συνέλευση θα επαναληφθεί την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο. Επισημαίνουμε την ανάγκη για μαζική παρουσία ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις από όσο το δυνατόν περισσότερους και για να υπάρχει απαρτία και να πάμε με απόφαση στην ολομέλεια.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ


Μετά τον υποβιβασμό της οργανικότητας του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων από 6θέσιο σε 4θέσιο από το Υπουργείο πριν το καλοκαίρι, κι ενώ δεν είχε ανακληθεί ο υποβιβασμός, παρά την «αναγνώριση του λάθους» και τη σχετική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, βρισκόταν σε εξέλιξη μεθόδευση για τον λειτουργικό υποβιβασμό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ραχών από 4θέσιο σε 3θέσιο. Επρόκειτο για νέο πλήγμα στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην περιοχή μας, καθώς η λειτουργία του σχολείου ως 3θέσιο συνεπάγεται τη συνδιδασκαλία 1ης και 2αςτάξης.

Φαίνεται ότι πρόκειται για υλοποίηση των οδηγιών που δίνουν οι σύμβουλοι του ΟΟΣΑ για την«πραγματοποίηση των διαρθρωτικων αναπροσαρμογών»:

«Οι οικογένειες θα αντιδράσουν βίαια στο ενδεχόμενο να αποκλειστούν τα παιδιά τους από την εκπαίδευση.Δεν θα αντιδράσουν όμως σε μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.Έτσι σιγά-σιγά θα δεχτούν να πληρώνουν κάποιο ποσόν για να σπουδάζουν τα παιδιά, ή να περικοπεί κάποια εκπαιδευτική δραστηριότητα. Αυτή η υποβάθμιση όμως πρέπει να γίνει βήμα προς βήμα, σε ένα σχολείο αρχικά και όχι στο γειτονικό σχολείο, ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη αντίδραση του πληθυσμού».

Να γιατί δεν πρέπει να μένει αναπάντητη καμιά κίνηση υποβάθμισης. Έγκαιρα κινηθήκαμε και στις δύο περιπτώσεις και απαιτήσαμε:

Να δηλωθούν όλα τα λειτουργικά κενά των σχολείων (και του 2ου Δημ. Σχ. Ραχών) και να σταματήσει η προσπάθεια υποβιβασμού

 Την άμεση ανάκληση του υποβιβασμού του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων.

Είχαμε ήδη δύο νίκες: τα κενά αναγνωρίστηκαν και δηλώθηκαν όλα από το ΠΥΣΠΕ Σάμου και το Υπουργείο ανέστειλε την εφαρμογή του υποβιβασμού του Σχολείου των Φούρνων για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Δεν εφησυχάζουμε:

- Απαιτούμε μαζί με το Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ραχών να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το σχολείο ως 4θέσιο.

- Απαιτούμε την ανάκληση του υποβιβασμού του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων την πλήρη στελέχωσή του.

- Καλούμε για μια ακόμη φορά το Δήμο Φούρνων και το Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων να κινηθούμε από κοινού για να ανακληθεί ο υποβιβασμός του σχολείου.

- Καλούμε τους συναδέλφους (αλλά και τους γονείς) στα σχολεία που δεν υποβιβάζονται να κατανοήσουν ότι ίσως αύριο έρχεται και η δική τους σειρά, πρόκειται για μια πολιτική που απειλεί το δημόσιο σχολείο και τις ζωές μας.

- Καλούμε την ΕΛΜΕ, τους υπόλοιπους συλλόγους γονέων, τους τοπικούς φορείς, το Δήμο Ικαρίας να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη για τη διάσωση των σχολείων μας.

Αγωνιζόμαστε ενωμένοι και απαιτούμε:

Κάτω τα χέρια απ’ τα σχολειά μας!

Κανένα σχολείο, κανείς μαθητής, κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει!

Παρά τις βαρύγδουπες δεσμεύσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για κάλυψη όλων των κενών «κατά προτεραιότητα στα νησιά και τους ορεινούς όγκους» πριν ή αμέσως μετά τον αγιασμό, κενά υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και βέβαια και στα νησιά μας: στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Αγίου Κηρύκου λείπουν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι τάξης και ολοήμερου, στα σχολειά των Φούρνων και της Θύμαινας δάσκαλοι, στο 2ο Δημοτικό Ραχών δάσκαλοι, σε όλα σχεδόν τα σχολεία εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών, άλλων ειδικοτήτων, όπως και οι ειδικότητες ΕΕΠ και ΕΒΠ στο Ειδικό Σχολείο. Η β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών καλύπτει ελάχιστα από αυτά τα κενά.

Η πολιτική των μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση εδώ και χρόνια έχει ως συνέπεια την ελλιπέστατη, αποσπασματική, με μεγάλες καθυστερήσεις και «ακροβασίες» συνεχών παραβιάσεων των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, «κάλυψη» των κενών στα σχολεία.

Η μόνη πραγματική λύση στο πρόβλημα είναι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την μόνιμη κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών των σχολείων και των μαθητών και όχι οι αλχημείες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ή της διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γονιών των μαθητών μας και απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία της περιοχής μας.

πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive