Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Μια ανώνυμη εταιρεία διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 12, 2014
Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την... κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται από τη δημόσια υγεία, με νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και προωθεί τη σύσταση της ΕΣΑΝ ΑΕ, μιας ανώνυμης δηλαδή εταιρείας, που θα διαχειρίζεται - αντί του υπ. Υγείας ή άλλου κρατικού φορέα - τα οικονομικά των νοσοκομείων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων των οποίων πλέον η επιβίωση θα εξαρτάται καθαρά από το κέρδος.

Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ):...
α) θα διανέμει στα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ για τη νοσηλεία των ασθενών β) θα ορίζει το ύψος των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος γ) θα διαχειρίζεται τους φακέλους των ασθενών έτσι ώστε να ελέγχει αν οι νοσηλείες είναι σύμφωνες με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Στην ανώνυμη αυτή εταιρεία που αναλαμβάνει καθήκοντα του υπ. Υγείας αρχικά ήταν ασαφές πως θα διανεμηθεί το μετοχικό κεφάλαιο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών. Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν, σύμφωνα με τους γιατρούς που αντιδρούν στο νέο σύστημα που προωθείται, ο υπ. Υγείας Μάκης Βορίδης αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι το 51% θα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, το 29% θα ανήκει στον ΕΟΠΥΥ και το 20% στους ιδιώτες.

Ωστόσο, το γεγονός δεν καθησυχάζει τους φορείς που εκπροσωπούν γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και οι οποίοι επισημαίνουν ότι η δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ, «σηματοδοτεί την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας». «Δεν μας καθησυχάζει καθόλου αυτό το 51%. Μπορούν με μια οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση να αλλάξουν τις ποσοστώσεις και να καταλήξει η πλειοψηφία των μετοχών στους ιδιώτες» σημειώνει ο Δημήτρης Βαρνάβας πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Νοσοκομεία ΑΕ

«Η ίδρυση της ΕΣΑΝ ΑΕ σημαίνει πρακτικά ότι οι ιδιώτες μπαίνουν ως μέτοχοι στη διανομή του χρήματος που αφορά τα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή το υπ. Υγείας αποποιείται ένα ρόλο που καθαρά του ανήκει και τον μεταβιβάζει σε μια ανώνυμη εταιρεία» εξηγεί ο κ. Βαρνάβας και προσθέτει: «με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα νοσοκομεία λόγω του ανταγωνισμού θα επιδιώκουν πια να έχουν προσοδοφόρους ασθενείς και θα κυνηγούν τα περιστατικά που φέρνουν χρήμα αφήνοντας τα υπόλοιπα στην τύχη τους. Ο ανταγωνισμός - και το είπε ακροθιγώς και ο Βορίδης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε - μπορεί να οδηγήσει τα νοσοκομεία της επαρχίας σε λουκέτο. Δεν θα μπορέσουν να αντέξουν γιατί δεν εξυπηρετούν ακριβά περιστατικά πχ. επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς ή πλαστικές. Στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια συμπεριλαμβάνεται επίσης και το μισθολογικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές των γιατρών δεν θα καθορίζονται από ένα μισθολόγιο, όπως τώρα, αλλά από την προσέλκυση περιστατικών του νοσοκομείου».

Εκ Γερμανίας

Όπως έχει ενημερώσει ήδη ο Μάκης Βορίδης η ΕΣΑΝ ΑΕ θα αγοράσει την τεχνογνωσία του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών αμοιβών από γερμανικό Ινστιτούτο έναντι 600.00 ευρώ. Η Γερμανία ήδη εφαρμόζει ένα αντίστοιχο σύστημα με αυτό που θεσμοθετεί το υπ. Υγείας.

«Στη Γερμανία που έχει ήδη παιχτεί αυτό το έργο, οι Γερμανοί γιατροί κάνουν λόγο για ‘αιματηρά εξιτήρια’. Δηλαδή πριν καν προλάβει ο ασθενής να αποθεραπευτεί του δίνουν εξιτήριο έτσι ώστε να μπει νέο περιστατικό. Στόχος τους είναι τα μεγάλα πακέτα κι όχι να κρατήσουν τον ασθενή αρκετά ώστε να αναρρώσει σωστά» αντιτείνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Όσο για την επιλογή της ΑΕ; Το σύστημα κοστολόγησης είναι προφανώς μια καίρια αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Η Κεντρική Υπηρεσία του διαθέτει πάνω από 1000 υπαλλήλους και προφανώς κάποιοι θα ήταν ικανοί να διεκπεραιώσουν αυτό το ρόλο. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι χρειάζονται πολύ εξειδικευμένες γνώσεις, μπορεί ο Υπουργός να ορίσει μια ομάδα εργασίας στο πλαίσιο του ΚεΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), με την συμβολή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εμπειρογνωμόνων κοκ. Ακόμα και αν θεωρηθεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ad hoc φορέα, τύπου «Ινστιτούτο», ανάλογο άλλων χωρών .

Μιλώντας τον Αύγουστο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, σημείωσε ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί να ελέγχεται από μια κεντρική υπηρεσία του υπουργείου. Δικαιολόγησε δε την απόφασή του λέγοντας: «θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα ινστιτούτο, δηλαδή ένα ΝΠΔΔ, αλλά τότε, επειδή ακριβώς ένα ΝΠΔΔ ορίζεται από νόμο, αλλάζει και από νόμο – μια βαριά διαδικασία, που η μεταβολή της είναι εξαιρετικά απαιτητική».

Βάζουν τους ιδιώτες στο παιχνίδι

«Στο υπουργείο αυτό που εκφράζονταν μέχρι στιγμής ήταν το δημόσιο σύστημα υγείας. Τώρα θέλουν να βάλουν τους ιδιώτες στο παιχνίδι και θεσμικά. Και σε βάθος χρόνου ίσως  παίζουν πια μόνοι τους. Διότι το 20% που έχουν σήμερα σε αυτή την ανώνυμη εταιρεία μπορεί να γίνει και 30% και 50% ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές. Εδώ πλέον καταργείται όχι μόνο το ΕΣΥ που ξέραμε αλλά και κάθε υπόνοια του δημοσίου συστήματος υγείας» σημειώνει ο Δημήτρης Βαρνάβας.

Ένας καθοριστικός τομέας της πολιτικής υγείας που οφείλει να ασκεί το Υπουργείο, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των εκλογικών διαδικασιών και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα περάσει προοδευτικά στα χέρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που θα καθορίζουν την νοσοκομειακή τιμολογιακή πολιτική της χώρας, προφανώς για να εξυπηρετούν τα εμπορικά τους συμφέροντα.  Εκχώρηση του τμήματος ενός υπουργείου στον εμπορικό τομέα αποτελεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία αλλά βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το νεοφιλελεύθερο δόγμα που εφαρμόζουν Τρόικα και Κυβέρνηση στην Ελλάδα».

 tvxs.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive