Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σε δίκη 13 σωφρονιστικοί για βασανιστήρια και τον θάνατο του Καρέλι

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2014
Σε δίκη παραπέμπονται 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών τον Μάρτιο του 2014. Μαζί τους και ο πρώην διευθυντής των φυλακών με το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών παραπέμπει τους κατηγορούμενος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για να δικαστούν για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε από κάθε κατηγορία δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εμπλέκονταν στην υπόθεση καθώς όπως ανέφερε «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους». Επίσης απορρίφθηκε το αίτημα για την αποφυλάκιση των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων που είχαν προφυλακιστεί για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη καθώς κρίθηκε πως «είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα».

Ο Ιλία Καρέλι στις 25 Μαρτίου του 2014 είχε τραυματίσει θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη. Στις 27 Μαρτίου μεταφέρθηκε από τις φυλακές Μαλανδρίνου στις φυλακές Νιγρίτα, όπου βρέθηκε νεκρός στο κελί του μετά από άγριο βασανισμό εντός των φυλακών. Το σχετικό βούλευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18:32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησης του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεων τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».
πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive