Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Προβλήματα προκάλεσε στην Αττική η ξαφνική καταιγίδα που έπληξε σήμερα το πρωί το Λεκανοπέδιο. Η πυροσβεστική δέχθηκε τρεις κλήσεις για άντληση υδάτων και οκτώ για κοπές δέντρων, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ίδια η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο, έπεσαν κλαδιά δέντρων και έγιναν αρκετές διακοπές ρεύματος. Στους πλημμυρισμένους δρόμους δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα, με υλικές ευτυχώς μόνο ζημιές. Χαρακτηριστικό των θυελλωδών ανέμων είναι ότι στην περιοχή του αεροδρομίου καταγράφηκαν άνεμοι εντάσεως 11 μποφόρ, όπως ανακοινώθηκε από τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Αερολιμένα «Μακεδονία». Αντίστοιχα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε επτά κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και άλλες επτά για κοπή δέντρων. Επιπλεον, στο σκοτάδι βρίσκονται περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης και ήδη συνεργεία της ΔΕΗ σπεύδουν να αποκαταστήσουν τη βλάβη.

Μικροπροβλήματα στην ακτοπλοϊα

Συνεχίζονται τα μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών νότιων ανέμων που φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων και των καταμαράν από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό. Τα δρομολόγια στη συγκεκριμένη γραμμή γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Επίσης, κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα -Νέα Στύρα και Πειραιά -Σαλαμίνα. Ανοιχτή είναι η γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα.

Η πρόγνωση του καιρού

Βροχές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, ενώ τα πρώτα πρόσκαιρα χιόνια θα πέσουν από τη νύχτα στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βορειοδυτικά.

Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές, με βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και βαθμιαία δυτικοί 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Για αύριο Παρασκευή προβλέπεται κακοκαιρία βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στα δυτικά και νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Ύφεση των φαινομένων προβλέπεται από τις βραδινές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 πρόσκαιρα 8 μποφόρ βαθμιαία από το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις με τάση ενίσχυσης στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.

Το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα βόρεια και ανατολικά. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 Μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ και σταδιακά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα άστατος και κατά περιόδους νεφελώδης θα είναι ο καιρός με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίό 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τη Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.
πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive