Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Φορτσάκης εναντίον φοιτητών και φοιτητές εναντίον Φορτσάκη

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014
Τη διακοπή της συνεδρίασης της συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, το πρωί της Πέμπτης, όταν μέσα στην αίθουσα εισήλθαν περίπου 30 φοιτητές προκειμένου να πραγματοποιήσουν παρέμβαση – διαμαρτυρία για τις διαγραφές και το face control.

O πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης αρνήθηκε να επιτρέψει την παρουσία των φοιτητών στη συνεδρίαση της συγκλήτου που θα εξέταζε τα ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρονται και διέταξε τη διακοπή της συνεδρίασης όταν οι φοιτητές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα.


 

Η συνεδρίαση τελικά διεκόπη, ωστόσο, οι φοιτητές παρέμειναν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενοι και επιμένοντας να καταθέσουν τα αιτήματά τους στη Σύγκλητο. Ο πρύτανης από την πλευρά του κατήγγειλε παράνομη παρακράτηση εντός του κτιρίου και απείλησε να καλέσει την αστυνομία και να προχωρήσει σε μηνύσεις. Μια ώρα αργότερα φοιτητές και συγκλητικοί αποχώρησαν από την αίθουσα.


Νωρίτερα ο πρύτανης τόνισε στους φοιτητές ότι δεν πρόκειται να ξαναμπούν στην πρυτανεία και - σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ - κάποια στιγμή ακούστηκε να ζητάει «εξωτερική βοήθεια». Επιπλέον ο πρύτανης φέρεται να είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει «μπουλούκια» στην πρυτανεία από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μικρή ομάδα φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο του και άπλωσε πανό με το σύνθημα: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία».

Η ένταση που εντείνεται στο ΕΚΠΑ, πυροδοτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν το ιστορικό κτίριο έπειτα από πληροφορίες ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία.

Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί σειρά ημερών προκαλώντας την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας, οι οποίοι μάλιστα κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας. Το πόρισμα της Επιθεώρησης επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς των εργαζομένων.

Οι φοιτητές προγραμματίζουν για αύριο, Παρασκευή, στις 15:00 εκδήλωση στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (ΑΔΕΔΥ, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ, ΔΣΑ), διοικητικών υπάλληλων, φοιτητών και διδασκόντων του ΕΚΠΑ.

Στήριξη σε Φορτσάκη

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαλύει συνεδριάσεις συγκλήτων» δήλωσε στον ΒΗΜΑ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε, πρόκειται για μια στρέβλωση που θα τερματιστεί και στήριξε για ακόμη μια φορά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Σε αυτό το μεταπολιτευτικό παραμύθι που ξεκίνησε ως αγώνας κατά της χούντας, νομιμοποιημένος απόλυτα στα μάτια όλου του πλανήτη, και συνεχίστηκε ως αγώνας για την κατάκτηση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια που επιτεύχθηκε, αλλά συνεχίζεται τώρα ως στρέβλωση και παραφθορά, ως μορφή συγκάλυψης πολιτικών, μικρών κινήτρων, ως πρόσχημα δήθεν αγώνων κατά των δήθεν παραβιάσεων του κράτους δικαίου, γιατί αυτές δεν υπάρχουν και υπάρχει πλήρης και ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο πανεπιστήμιο, πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη στρέβλωση. Και νομίζω ότι η αποφασιστική στάση του κ. Φορτσάκη είναι μια πολύ καλή στιγμή» υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Με το "έτσι θέλω" μια χούφτα "μπαχαλάκηδες" ματαίωσαν σήμερα τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πράξη τους συνιστά έκφραση αδίστακτου αυταρχισμού, προσβάλλει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, υπονομεύει τους θεσμούς και πλήττει τη Δημοκρατία» υποστήριξε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ζητώντας «έστω και τώρα, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις» να καταδικάσουν το περιστατικό.

«Ντροπή για όσα συνέβησαν σήμερα από μειοψηφία φοιτητών στην Σύγκλητο. Μπράβο όμως και στον πρύτανη που εφαρμόζει τον νόμο» σχολίασε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη μέσω twitter.

πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive