Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δυναμική κινητοποίηση των δημοσιογράφων στην ισπανική "ΕΡΤ"

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2014
Καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της δημόσιας ισπανικής τηλεόρασης (TVE) πραγματοποιούν από τις 28 Νοεμβρίου οι συντάκτες μετά από σχετική απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

 Οι δημοσιογράφοι αντιδρούν στις απολύσεις συναδέλφων τους που επέβαλε αιφνιδιαστικά ο νέος διευθυντής ειδήσεων Χοσέ Αντόνιο Αλβάρες Γουνδίν. Συγκεκριμένα ο Αλβάρες αντικατέστησε τους αρχισυντάκτες από το οικονομικό, το πολιτικό, το διεθνές και το πολιτιστικό ρεπορτάζ, δείχνοντας με αυταρχικό τρόπο τη διάθεσή του να περάσει τη δική του γραμμή στις ειδήσεις του καναλιού.

Ο Χοσέ Αντόνιο Αλβάρες Γουνδίν, πρώην διευθυντής δεξιάς εφημερίδας, θεωρείται ότι εξυπηρετεί τη γραμμή της δεξιάς κυβέρνησης Ραχόι. Οι δημοσιογράφοι καταγγέλουν πως με τις απολύσεις και τις εν γένει επιλογές του θέτει σε κίνδυνο τον πλουραλιστικό χαρακτήρα και την ποιότητα της δημόσιας τηλεόρασης. Οι αλλαγές αυτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο βάρος αν αναλογιστεί κανείς πως το 2015 είναι εκλογική χρονιά στην Ισπανία, με τις δημοτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη άνοιξη και τις βουλευτικές στο τέλος του έτους.

Δεδομένου ότι οι Ισπανοί βιώνουν την κρίση με εξίσου βάναυσο τρόπο με τους Έλληνες, οι παραλληλισμοί με την ΕΡΤ γίνονται αυτόματα. Μια δεξιά κυβέρνηση προσπαθεί με απότομο και βίαιο για τους εργαζόμενους τρόπο να επιβάλει τη δική της ατζέντα στη δημόσια τηλεόραση. Μπορεί να μη γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα στην ισπανική τηλεόραση κι ίσως κι εκεί να μην είναι όλα τέλεια, όπως συνέβαινε και στην ΕΡΤ, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει νόημα αγώνας των δημοσιογράφων να είναι νικηφόρος, ως απάντηση στις "αυταρχικές μεταρρυθμίσεις" των κυβερνήσεων.

πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive