Η μη κυβερνητική οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" ζητεί την ακύρωση της θανατικής ποινής που επέβαλε στις 24 Δεκεμβρίου 2014 ένα δικαστήριο στο Nouadhibou στη Μαυριτανία σε βάρος του 29χρονου Mohamed Ould Cheikh Mohamed, μετά την...
καταδίκη του για αποστασία, επειδή δήθεν βλασφήμισε τον προφήτη Μωάμεθ με μία αναρτηση στο blog του.
Το επίμαχο άρθρο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Aqlame news στις 2 Ιανουαρίου 2014 και "κατέβηκε" λίγα λεπτά αργότερα, επέκρινε την ανισότητατου συστήματος με τις κάστες της Μαυριτανίας, αναφερόμενο στις διδασκαλίες του Προφήτη. Ο Mohamed Ould Cheikh Mohamed, συνελήφθη στο Nouadhibou λίγο μετά τη δημοσίευση και μέχρι σήμερα παραμένει υπό κράτηση. Οι δικηγόροι του 29χρονου bloger άσκησαν έφεση κατά της ποινής στις 26 Δεκεμβρίου 2014.
«Καλούμε τις δικαστικές αρχές της χώρας για την ανατροπή αυτής της άδικης ποινής κατά την εκδίκαση της έφεσης» είπε η διευθύντρια προγραμμάτων έρευνας της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», (RSF), Λούσι Μοριγιόν (RSF) προσθέτοντας ότι τα σχόλια του Mohamed Ould Cheikh Mohamed, με τα οποία επικρίνει το σύστημα των καστών, προστατεύονται από το δικαίωμα στην ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο νεαρός άνδρας κατηγορήθηκε για αποστασία γιατί, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, «αναφέρθηκε με ελαφρότητα στον προφήτη Μωάμεθ» σε ένα κείμενό του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και με αυτό αμφισβητούσε αποφάσεις που είχαν λάβει ο προφήτης Μωάμεθ και οι σύντροφοί του κατά τη διάρκεια των ιερών πολέμων.
Η υπεράσπιση, η οποία έχει υποβάλει έφεση, ελπίζει να καταφέρει να υπάρξει μια «λιγότερο αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, στο μέτρο που ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι αναγνωρίζονται ελαφρυντικά σε περιπτώσεις μεταμέλειας».
Ο Mohamed Ould Cheikh Mohamed, ο οποίος δεν έπαψε να εκφράζει μεταμέλεια πριν από την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης του, εξήγησε πως «η πρόθεσή του δεν ήταν να προσβάλει τον προφήτη», αλλά «να υπερασπιστεί ένα στρώμα του πληθυσμού το οποίο αντιμετωπίζει προκαταλήψεις, κακομεταχείριση, επινοήσεις» σε βάρος του.
Οι δύο δικηγόροι που διόρισε το δικαστήριο στην υπεράσπισή του μπλόγκερ επέμειναν ότι ο κατηγορούμενος επέδειξε μεταμέλεια και ότι αυτό πρέπει να προσμετρηθεί υπέρ του.
Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από την 2η Ιανουαρίου, είχε δηλώσει αθώος όταν άρχισε η δίκη του, η πρώτη αυτού του είδους στη Μαυριτανία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ποινή του θανάτου δεν έχει καταργηθεί στη χώρα αυτή παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, η πιο πρόσφατη εκτέλεση θανατοποινίτη είχε γίνει το 1987.