Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Η σκοτεινή Ουρουγουάη: Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Ιανουαρίου 07, 2015
Η Karina Núñez Rodríguez ήταν μόλις 12 χρονών όταν εξαναγκάστηκε σε πορνεία. Σήμερα στα 50 της, μητέρα έξι παιδιών, είναι από τις πλέον ενεργές ακτιβίστριες στην Ουρουγουάη που αγωνίζονται ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, ένα φαινόμενο που στην Ουρουγουάη παίρνει διαστάσεις μάστιγας.

Όπως εξηγεί στο ειδησεογραφικό δίκτυο IPS, οι προηγούμενες γενιές γυναικών της οικογένειας της υπήρξαν επίσης κακοποιημένα παιδιά. Εκείνη όμως αποφάσισε να σπάσει τη θλιβερή αυτή «οικογενειακή παράδοση», όταν η πρώτη κόρη της έγινε 12 – ένα χαμογελαστό κορίτσι έτοιμο να πάει στο γυμνάσιο. Ήταν ζήτημα ζωής για εκείνη το ότι τουλάχιστον τα παιδιά της θα είχαν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους, αν κι εκείνη βιοπορίζεται ακόμη πουλώντας το κορμί της.

Στην Ουρουγουάη, ένας αμέτρητος αριθμός παιδιών, κυρίως τα κορίτσια, υφίστανται κλοπή της παιδικής τους ηλικίας, η οποία πωλείται για ένα πακέτο τσιγάρα, μια κάρτα τηλεφώνου, τρόφιμα, ρούχα, στέγη ή για λίγα μετρητά. Κάποια από τα παιδιά είναι θύματα εκμετάλλευσης συγγενικών τους προσώπων, άλλα γειτόνων τους, ενώ πίσω από άλλες περιπτώσεις κρύβονται οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Όπως αναφέρει το IPS, χαρακτηριστικά παραδείγματα του ποιοι μπορούν να είναι πίσω από την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, αποτελούν η περίπτωση μίας μανάβισσας που διοργάνωνε πάρτυ τις ημέρες πληρωμών των εργατών σε αγροτικές εγκαταστάσεις της περιοχής της και στους οποίους παρείχε 12χρονα κορίτσια από τη γειτονιά έναντι αμοιβής. Άλλη περίπτωση είναι ενός υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου ο οποίος διοργάνωσε σε κυβερνητικό μάλιστα κτίριο ένα πάρτυ με έφηβους, πολύ αλκοόλ αλλά και κοκαΐνη και πιάστηκε στα πράσσα την ώρα που έφευγε με ένα από τα κορίτσια. Το δίκτυο αναφέρει ακόμα και την περίπτωση ενός 74χρονου ξενοδόχου, ο οποίος δελέασε μία 15χρονη με δωρεάν έξοδα ταξιδίου και διαμονή στο πολυτελές ξενοδοχείο του, με σκοπό να κάνει σεξ μαζί της. Όταν οι αρχές ανακάλυψαν το σχέδιο του, εκείνος διέφυγε της σύλληψης υποστηρίζοντας απλά πως δεν γνώριζε ότι ήταν ανήλικη.

Αν κάποιος παρακολουθεί ειδήσεις, το άκουσμα μίας ακόμη περίπτωσης δεν θα τον ξαφνιάσει. Αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Από το 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2014, στη δικαιοσύνη οδηγήθηκαν 79 υποθέσεις που αφορούν 127 εναγόμενους. Μόνο 43 καταδικάστηκαν. Οι αναφορές στην αστυνομία δείχνουν ένα φαινόμενο διογκώνεται ανησυχητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 υπήρχαν μόλις 20 καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, το 2011 ο αριθμός των καταγγελιών είχε φτάσει τις 40, το 2013 αυξήθηκαν σε 70 και μέσα στο 2014 καταγγέλθηκαν στις αρχές πάνω από 80 περιπτώσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτή τη φρικιαστική βιομηχανία του σεξ είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς κάθε παιδί – θύμα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγάλο αριθμό παιδόφιλων, καθώς μέσα σε ένα βράδυ ένα παιδί μπορεί να συνευρεθεί ακόμα και με 10 διαφορετικούς παρτενέρ!

«Είναι θύματα ενός προβλήματος του οποίου τα βαθύτερα αίτια είναι η δύναμη του καπιταλισμού. Έτσι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι όσο αυξάνεται η οικονομία και η κινητικότητα, τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών αυξάνονται επίσης, σε μέρη που έχουν κατακτηθεί από τους επενδυτές», λέει στη δημοσιογράφο Kitty Stapp για το IPS, ο Luis Purtscher, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών κι Εφήβων (Conapees).

Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης, η 7η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Εθνική Ημέρα κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Ανηλίκων.  Επιπλέον η Conapees τα τελευταία 5 χρόνια έχει διενεργήσει σεμινάρια ευαισθητοποίησης στα οποία έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 1.500 δημόσιοι λειτουργοί, αποκτώντας έτσι 3.000 επιπλέον μάτια και αυτιά ικανά να παρατηρούν και να αναφέρουν ύποπτες συμπεριφορές. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος στην Ουρουγουάη είναι και το γεγονός ότι όταν η Conapees εγκαινίασε μία γραμμή βοηθείας, στην πρώτη μόλις μέρα λειτουργίας της δέχτηκε 100 τηλεφωνήματα, που αυξήθηκαν στα 500 το πρώτο σαββατοκύριακο.

Η Karina Núñez Rodríguez αποφάσισε να αγωνιστεί για το δικαίωμα των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών στην παιδική ηλικία, έχοντας γίνει αυτόπτης μάρτυρας των μαρτυρίων που τα παιδιά αυτά υφίστανται: βασανιστήρια, ομαδικοί βιασμοί και πάντα ο εκφοβισμός από τον προαγωγό ότι αν δεν υπακούν θα βρεθούν σε άλλο σημείο του κόσμου μέσα σε ένα βράδυ.

Ήδη έχει καταγγείλει 27 περιπτώσεις παιδιών στην αστυνομία, ενώ μαζί με άλλες ιερόδουλες έχουν συστήσει μία ομάδα κρούσης. Όταν το 2009 ανακάλυψε την περίπτωση 3 κοριτσιών που θα γινόντουσαν θύματα τράφικινγκ, το πλήρωσε ακριβά. Ένας πελάτης την έβαλε στο αυτοκίνητο και την οδήγησε 20 χλμ μακριά από τη γειτονιά που εκδιδόταν. «Εννιά άντρες με χτύπησαν σε τέτοιο βαθμό, που χρειάστηκε να μείνω για 11 μέρες στο νοσοκομείο, ενώ δεν μπόρεσα να περπατήσω για 3 μήνες», λέει. «Μόλις μπόρεσα να σηκωθώ, κατήγγειλα την επίθεση».
  
Περισσότερα από 1,8 εκατ. παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε παγκόσμια κλίμακα, είτε εξωθούμενα στην πορνεία ή στην πορνογραφία.


tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive