Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015



Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΣΤΑΤ κινητοποιούνται ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο του Προέδρου της Αρχής

Η αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, όπως έχει πολλές φορές καταγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Ο κ. Γεωργίου από την αρχή της καριέρας του στην ΕΛΣΤΑΤ έδωσε δείγματα  συγκεντρωτισμού διαλύοντας το συμβούλιο της Αρχής, παραμένοντας «μονοκράτωρ» στην υπηρεσία. Στη συνέχεια ανάγκαζε τους υπαλλήλους ιδιαίτερα της Διεύθυνσης των Εθνικών Λογαριασμών (μέσω των διευθυντών φυσικά) να καταπατούν επανειλημμένα το ωράριό τους, να εργάζονται Σαββατοκύριακα κλπ. Έφτασε στο σημείο να περικόψει αποδοχές υπαλλήλων διότι δε συμφωνούσαν μαζί του ή δεν είχαν προλάβει να συζητήσουν την άποψή τους μαζί του! 
Κατόπιν ανακάλυψε τη μέθοδο της περικοπής μισθού ακόμη και για ένα λεπτό...
καθυστέρηση στην πρωινή προσέλευση, τραβώντας στα άκρα τα όρια του σχετικού νόμου. Εφευρίσκει τρόπους να δυσκολέψει τη ζωή των υπαλλήλων ζητώντας αποδεικτικά στοιχεία για τις γονικές άδειες παρότι η σχετική νομοθεσία δεν το προβλέπει!
Εκτός, όμως, από τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων στο στόχαστρο του Προέδρου έχει μπει και το Στατιστικό σύστημα. Ο κ Γεωργίου έχει μεθοδεύσει την απαξίωση του Συμβουλίου Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΣΥΕΛΣΣ) και αυτό φάνηκε από την ελλιπή συμμετοχή  στην πρόσφατη συνεδρίασή του αφού τα μέλη ειδοποιήθηκαν της τελευταία στιγμή. Ο συγκεντρωτισμός του οδηγεί ολόκληρο το στατιστικό σύστημα σε υπολειτουργία με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την παραγωγή της  στατιστικής πληροφορίας.
Το πιο πρόσφατο αυταρχικό ολίσθημα του κ Γεωργίου είναι η επιβολή ποινής (περικοπή μισθού) στον Πρόεδρο του συλλόγου των εργαζομένων επειδή ασκώντας τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα διένειμε στα μέλη του ΣΥΕΛΣΣ (4 τον αριθμό) τις θέσεις του συλλόγου. Χαρακτηρίζει ανάρμοστη συμπεριφορά τη διανομή εντύπων του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων!! Προφανώς είναι στα πλαίσια της πεποίθησής του ότι στην ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να ακούγεται η δική του φωνή μόνο.
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργίου έβαλε στο στόχαστρο τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΣΥΕΛΣΣ κ. Ν. Στρόμπλο ο οποίος ήταν ο πρώην διευθυντής των Εθνικών Λογαριασμών που διαφώνησε για τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος του 2009. Επίσης Ο κ. Στρόμπλος άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για προσπάθεια απαξίωσης του Στατιστικού  Συμβουλίου. Η αφορμή του δόθηκε όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έστειλε από λάθος στο εσωτερικό δίκτυο της ΕΛΣΤΑΤ ένα δημοσίευμα που καθύβριζε τον κ. Γεωργίου. Τον κάλεσε σε απολογία για ανάρμοστη συμπεριφορά παρότι ο κ. Στρόμπλος ανακοίνωσε σε όλους ότι του ζητήθηκε το συγκεκριμένο άρθρο και από λάθος το έστειλε σε όλο το δίκτυο αντί να το στείλει σε ένα μόνο παραλήπτη. Είναι φανερό ότι ο κ. Γεωργίου διώκει τον διευθυντή για την  προηγούμενη στάση του στα ζητήματα του ελλείμματος και του Στατιστικού Συμβουλίου και όχι για τη διακίνηση ενός άρθρου από τα πολλά που καθυβρίζουν τον Πρόεδρο για το φούσκωμα του ελλείμματος.


Επειδή όμως «τεντώθηκε υπερβολικά το σκοινί» οι εργαζόμενοι με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης πραγματοποίησαν δύο στάσεις εργασίας, τη μια τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου από τις 11 έως τις 14.00 και την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου από τις 12.00 έως τις 14.00 με κάλεσμα σε συνδικαλιστικούς φορείς, κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης για να διαμαρτυρηθούν για τον αυταρχισμό, να ζητήσουν την απομάκρυνση του κ. Γεωργίου από τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ και την επαναφορά του ιδρυτικού νόμου της Αρχής ο οποίος τροποποιήθηκε  από την προηγούμενη κυβέρνηση για να μπορέσει ο κ. Γεωργίου να γίνει μονοκράτορας.

  • Blogroll

  • Blog Archive