Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τα πρώτα στοιχεία από το «μαύρο κουτί» του μοιραίου Airbus

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2015
Οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων κατάφεραν να ανακτήσουν ένα αξιοποιήσιμο ηχητικό απόσπασμα από το ένα από τα «μαύρα κουτιά» που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας, όπου συνετρίβη το Airbus A320 της εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις την Τρίτη.

«Μόλις καταφέραμε να ανακτήσουμε ένα αξιοποιήσιμο ηχητικό αρχείο αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για τα αίτια της συντριβής», είπε ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ερευνών και αναλύσεων για θέματα ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας Ρεμί Ζουτί. «Οι ερευνητές δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να δώσουν την παραμικρή εξήγηση ή ερμηνεία για τα αίτια του δυστυχήματος», πρόσθεσε.

Ο Ζουτί υπογράμμισε ότι «θα γίνει λεπτομερής δουλειά με βάση το αρχείο αυτό για να ερμηνεύσουμε τις συνομιλίες και τους ήχους που ακούγονται». Περισσότερα αναλυτικά στοιχεία θα έχει «εντός ημερών» χάρη στα ανακτηθέντα δεδομένα από τον αυτόματο καταγραφέα συνομιλιών πιλοτηρίου (Cockpit Voice Recorder, CVR).

Εκτός από τις συνομιλίες, η συγκεκριμένη συσκευή καταγράφει επίσης όλους τους ήχους και τις προειδοποιήσεις ασφαλείας που ακούγονται στο πιλοτήριο. Ο Ζουτί τόνισε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν είμαστε να θέση να δώσουμε την παραμικρή εξήγηση ή ερμηνεία για τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν το αεροσκάφος να χάσει ύψος, και τους λόγους που δυστυχώς συνέχιζε να κατεβαίνει ως τη συντριβή του, καθώς και τους λόγους για τους οποίους οι χειριστές δεν απάντησαν στις προσπάθειες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να επικοινωνήσουν μαζί τους».

Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ερευνών επιβεβαίωσε ότι στο Airbus δεν σημειώθηκε έκρηξη κι ότι συνέχιζε να πετάει κανονικά μέχρι να συντριβεί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι οι υπήκοοι των ΗΠΑ που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα είναι τρεις. Πρόκειται για την Ιβόν Σέλκι και τη κόρη της Έμιλι, ενώ δεν θέλει ακόμη να κατονομάσει τον τρίτο Αμερικανό υπήκοο που έχασε τη ζωή του.


koutipandoras
  • Blogroll

  • Blog Archive