Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Εύλογα ερωτηματικά για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Μαρτίου 14, 2015
Στις 23 Φεβρουαρίου 2015 ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Eurogroup, όπου του παρουσίαζε μια πρώτη «περιεκτική λίστα» των μεταρρυθμιστικών μέτρων που σχεδίαζε η νέα Κυβέρνηση. 



Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: 

«Στατιστικά. Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να:

• Τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών, και ιδίως τη θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, διασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος εργασίας της.

• Εγγυηθεί τη διαφάνεια και την ορθότητα της διαδικασίας διορισμού του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο 2015, σε συνεργασία με την EUROSTAT
.*»

Παρατηρούμε λοιπόν μια σπουδή από ....
τις πρώτες μέρες να εγγυηθεί η Κυβέρνηση την παραμονή του κ. Γεωργίου στην θέση που κατέχει από τις πρώτες μέρες της υπογραφής των Μνημονίων και της εγκατάστασης του ΔΝΤ στη χώρα μας.

Παρατηρούμε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ θα διορίζεται σε συνεργασία με την EUROSTAT (sic). 

Ανατρέχοντας στο νόμο Αρ. 3832/2010, που ορίζει το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, παρατηρούμε ότι αυτός τροποποιήθηκε από τους νόμους 3842/2010, 3899/2010, 3943/2011, 3965/2011, 4047/2012, 4072/2012 δηλαδή ένας νόμος μέσα σε δυο χρόνια τροποποιήθηκε έξι (!) φορές προκειμένου να γίνει όπως τον θέλει ο «ηγέτης της ΕΛΣΤΑΤ»


Διαβάζουμε λοιπόν εκεί: 
 

«Άρθρο 13:Πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 


1. Ο Πρό­εδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιλέγεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από δημόσια προκήρυ­ξη, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων (4/5) των μελών της.

2. Αποκλειστικό κριτήριο επιλογής στη θέση του Προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., είναι η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, με ακαδημαϊκή ή επαγγελματική εξειδίκευση στο αντι­κείμενο της στατιστικής ή συναφών κλάδων ή σε αντικείμενο συναφές προς το αντικείμενο των στατι­στικών ερευνών και μελετών. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. πρέπει να διαθέτει διδακτορικό τίτλο σπουδών.»

Εδώ αρχίζει πάλι ο χορός του παραλόγου:
  • Η EUROSTAT θα προτείνει τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ;

  • Η EUROSTAT θα κρίνει ποιος είναι κατάλληλος για Πρόεδρος μίας Ελληνικής Υπηρεσίας;

  • Η Ελληνική Κυβέρνηση εγγυάται oτι θα γίνει έτσι ακριβώς;

  • Ο νόμος που καθορίζει πώς γίνεται η επιλογή πάει στον κάλαθο των αχρήστων, όπως τόσοι νόμοι μέχρι τώρα; 
  •  Δηλαδή η Διάσκεψη της Βουλής θα κάνει ότι πει η EUROSTAT;

  • Και ποια είναι τα συμφέροντα της EUROSTAT που θα αποφασίσουν για τον συγκεκριμένο Υπηρεσιακό παράγοντα; 

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της EUROSTAT παρενέβη ανοιχτά στην Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του σημερινού Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, όταν έγινε πρόταση για διερεύνηση της υπόθεσης για τα στοιχεία με τα οποία μπήκε η χώρα στην διαδικασία των μνημονίων και για τις απανωτές αναθεωρήσεις του ελλείμματος του Δημοσίου εκείνη την εποχή. 
 
Θυμόμαστε επίσης τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Δραγασάκη σε συνέντευξη στην τηλεόραση να αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup ρώτησε «τι θα κάνουν με τις Ανεξάρτητες Αρχές». 

Νομίζει κανείς ότι το ερώτημα τέθηκε για κάποια άλλη Αρχή πλην της ΕΛΣΤΑΤ;

Τα ερωτήματα πολλά και πλέον έχουμε εκπαιδευτεί να βλέπουμε πίσω από τις λέξεις!


Συμπέρασμα

Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ :

-Είναι ο εκλεκτός των συμφερόντων που έφεραν την χώρα στην κατάσταση που έχουμε σήμερα.


-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να τον αγγίξει, παρά τους περί του αντιθέτου λεονταρισμούς των στελεχών της προ των εκλογών.


-Η παραμονή του στην θέση του επιβάλλεται και απαιτεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές.

*EUROSTAT: Η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης




Της Ρόζας Ξανθού
  • Blogroll

  • Blog Archive