Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Νίκη του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος στη Χιλή

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Δευτέρα, Απριλίου 06, 2015
Έπειτα από μια δεκαετία σκληρών αγώνων και συγκρούσεων στους δρόμους της Χιλής, με κορύφωση την τριετία 2011-2014, φαίνεται ότι τα αιτήματα των Χιλιανών φοιτητών και μαθητών τελικά ικανοποιούνται.

Η κυ­βέρ­νη­ση ψή­φι­σε και­νούρ­γιο νόμο σύμ­φω­να με τον οποίο στα­μα­τά η δη­μό­σια χρη­μα­το­δό­τη­ση στα ιδιω­τι­κά σχο­λεία, κα­ταρ­γεί­ται η επι­λε­κτι­κή εί­σο­δος παι­διών στη δη­μό­σια εκ­παί­δευ­ση και κυ­ρί­ως κα­θιε­ρώ­νε­ται το δι­καί­ω­μα στη δη­μό­σια εκ­παί­δευ­ση για όλους τους μα­θη­τές και τις μα­θή­τριες των δη­μο­τι­κών και γυ­μνα­σί­ων-λυ­κεί­ων.

Ο αγώ­νας των Χι­λια­νών νέων ήταν ο πιο μα­κρύς και επί­μο­νος αγώ­νας που έζησε η χώρα από τότε που το δη­μο­κρα­τι­κό κί­νη­μα του 1980 έδιω­ξε τον Πι­νο­σέτ. Η Χιλή είχε ένα από τα πιο νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρα μο­ντέ­λα εκ­παί­δευ­σης στον κόσμο. Για πα­ρά­δειγ­μα, το 100% της τε­χνι­κής εκ­παί­δευ­σης είναι ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νο. Στα δη­μό­σια σχο­λεία φοι­τούν μόνο οι πολύ φτω­χοί, ενώ μέχρι τώρα οποιοσ­δή­πο­τε ήθελε, μπο­ρού­σε να ανοί­ξει ένα ιδιω­τι­κό σχο­λείο χωρίς καμιά προ­ϋ­πό­θε­ση και έλεγ­χο. Το 50% των παι­διών που φοι­τούν σε αμ­φι­βό­λου ποιό­τη­τας εκ­παι­δευ­τή­ρια πα­ρα­τούν τις σπου­δές τους γιατί δεν έχουν λεφτά να τις ολο­κλη­ρώ­σουν.

Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων και ιδιαί­τε­ρα ο χι­λιά­νι­κος χει­μώ­νας του 2011, πε­ρι­λάμ­βα­νε πολύ προ­ω­θη­μέ­νες μορ­φές πάλης, όπως κα­τα­λή­ψεις σχο­λεί­ων και πα­νε­πι­στη­μί­ων, πε­ρι­κυ­κλώ­σεις της Βου­λής επί οχτώ συ­νε­χείς μήνες καθώς και πάρα πολ­λές πα­ρεμ­βά­σεις στα ΜΜΜ. Επί­σης υπήρ­χε συ­νει­δη­τή προ­σπά­θεια σύν­δε­σης αυτών των αγώ­νων με τους ερ­γα­ζό­με­νους της χώρας και τα συν­δι­κά­τα τους. Ήταν αυτό το κί­νη­μα που στην ουσία επέ­βα­λε την αλ­λα­γή κυ­βέρ­νη­σης και οδή­γη­σε στη νίκη τους σο­σια­λι­στές και την Μπα­σε­λέτ. Οι δια­δη­λώ­σεις του 2014, έβγα­λαν πολ­λές φορές πάνω από 100.000 σπου­δα­στές στους δρό­μους, ανα­γκά­ζο­ντας το δή­μαρ­χο του Σα­ντιά­γο να πα­ρα­χω­ρή­σει το δι­καί­ω­μα σε σχο­λι­κές συ­νε­λεύ­σεις δύο φορές τη βδο­μά­δα.

Τα αι­τή­μα­τα των νέων ήταν: Ισχυ­ρή δη­μό­σια εκ­παί­δευ­ση και πλή­ρως χρη­μα­το­δο­ρού­με­νη από το κρά­τος για όλα τα παι­διά, τέλος της εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νης εκ­παί­δευ­σης, βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών ερ­γα­σί­ας για όσους δου­λεύ­ουν σε οποιο­δή­πο­τε εκ­παι­δευ­τι­κό ίδρυ­μα και δια­γρα­φή των φοι­τη­τι­κών χρεών από δά­νεια.

Το εκ­πλη­κτι­κό είναι ότι οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις συ­νε­χί­ζο­νταν ακόμα και όταν υπήρ­χαν μι­κρές πα­ρα­χω­ρή­σεις από τη μεριά της κυ­βέρ­νη­σης, που πάντα χρη­σι­μο­ποιού­σε το επι­χεί­ρη­μα ότι δεν είναι εύ­κο­λο να τα βάλει με τα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Και όμως το κί­νη­μα επέ­με­νε να ζητά όχι με­ρι­κή αλλά συ­νο­λι­κή απο­δέ­σμευ­ση της εκ­παί­δευ­σης από τους ιδιώ­τες. Αυτό που μένει τώρα είναι το κί­νη­μα να αγκα­λιά­σει ολό­κλη­ρη την κοι­νω­νία και, παίρ­νο­ντας δύ­να­μη από αυτή τη με­γά­λη νίκη, να διεκ­δι­κή­σει ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρα.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive