Κυριακή 10 Μαΐου 2015

«Πόλεμος» μεταξύ αστυνομίας και ομάδας ένοπλων στην ΠΓΔΜ

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Μαΐου 10, 2015
Χάος επικρατεί από το πρωί του Σαββάτου σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο στην ΠΓΔΜ, όπου η αστυνομία βρίσκεται σε ένοπλη «σύρραξη» με μεγάλη «τρομοκρατική ένοπλη ομάδας», η οποία σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά των Σκοπίων εισήλθε από «γειτονική χώρα» με σκοπό επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς. Η ομάδα εικάζεται ότι αποτελείται από Αλβανούς που εισήλθαν από το Κόσοβο.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στις 5 το πρωί μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, η οποία βρισκόταν υπό πολιορκία από ένοπλους. Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους με τις αστυνομικές δυνάμεις να ανταποδίδουν τα πυρά.

Οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές με την πρεσβεία των ΗΠΑ να κάνει λόγο για νεκρούς, πληροφορία που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα η ΠΓΔΜ. Οι επίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα στο νοσοκομείο των Σκοπίων πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί. Μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν ωστόσο ότι έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί και μία γυναίκα με το παιδί της, από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.

Η αστυνομία, η οποία η οποία επιχειρεί στους δρόμους με τανκς και από αέρος με ελικόπτερα, απαγόρευσε στους κατοίκους της συνοικίας της πόλης Κουμάνοβο όπου διεξάγονται οι συρράξεις να βγαίνουν από τα σπίτια τους και δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή σε πολυάριθμες δημοσιογραφικές ομάδες.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια, όπου θα καλέσει το συμβούλιο ασφαλείας της ΠΓΔΜ, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ο κ.Ιβάνοφ ο οποίος παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για την 70ή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας, ενημέρωσε επίσης τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο είχε σύντομη συνάντηση, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΠΓΔΜ.

Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Ζόραν Νταμιάνοφσκι δήλωσε ότι στην πόλη διεξάγεται «πραγματικός πόλεμος», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τα θύματα, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε σπίτια της συνοικίας. Όλα τα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, τόσο τα σλαβικά όσο και τα αλβανικά απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία.

Τα επεισόδια έρχονται ως συνέχεια της εισβολής περίπου σαράντα ένοπλων Αλβανών σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, πριν από 20 μέρες. Οι ένοπλοι είχαν τότε δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια τους αφόπλισαν.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κουμάνοβο για ψυχραιμία. Το DUI σημείωσε ότι το σημερινό συμβάν, όπως και αυτό στο συνοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε, πριν από είκοσι ημέρες δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ο αλβανικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» από την πλευρά του μετέδωσε πως τα σημερινά επεισόδια στο Κουμάνοβο αποτελούν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, μετά και το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει την χώρα. Σημείωσε επίσης πως τα επεισόδια στο Κουμάνοβο σημειώνονται ενόψει των αναγγελθεισών αποκαλύψεων από την αντιπολίτευση για τη δολοφονία πέντε νεαρών ατόμων σλαβικής καταγωγής που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2012 στη λίμνη Σμίλκοβτσι, έξω από τα Σκόπια. Για την υπόθεση αυτή έχουν καταδικαστεί σε ισόβια έξι Αλβανοί.

Το Κουμάνοβο είναι μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive