Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

FIFA : ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Μαΐου 28, 2015
 Η ελβετική αστυνομία συνέλαβε υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA που βαρύνονται με κατηγορίες διαφθοράς, από δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος. Οι διώξεις ασκήθηκαν ύστερα από ενέργειες του FBI και του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης, αλλά και των...
ελβετικών αρχών

Από το πρωί της Πέμπτης, όταν κι έγινε γνωστή η είδηση σύλληψη 14 ατόμων (9 εκ των οποίων είναι αξιωματούχοι της FIFA) για κύκλωμα δωροδοκιών, δωροληψιών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο ποδόσφαιρο, το δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη βρίσκεται στην πιο γενικευμένη κρίση όλων των εποχών. Θρύλοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Ρομάριο, αισθάνονται δικαιωμένοι για όσα κατήγγειλαν επί σειρά ετών, ενώ οι επικρίσεις, έστω και με χιουμοριστική διάθεση, δίνουν και παίρνουν στα social media όπου η είδηση διαδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές κι ελβετικές αρχές αναφέρουν πως έπεται συνέχεια στις αποκαλύψεις και το κουβάρι των εξελίξεων, αφού οι ρίζες της διαφθοράς φαίνεται να είναι πολύ βαθιές, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ FIFA και UEFA.

Ο Ζεπ Μπλάτερ, που σε πρώτη φάση δεν αποδεικνύεται ότι εμπλέκεται αλλά θα κληθεί για ανάκριση, κλείνει τα αυτιά του στις εκκλήσεις για παραίτηση ή τουλάχιστον αναβολή των προγραμματισμένων για την Παρασκευή εκλογών της παγκόσμιας ομοσπονδίας (με τον μοναδικό του αντίπαλο, Αλ Χουσεΐν, να βρίσκει ευκαιρία να του «επιτεθεί»), ενώ η τελευταία ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται ζήτημα αφαίρεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων από Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022), παρότι τα «μαγειρέματα» για να τους ανατεθούν οι διοργανώσεις έρχονται τώρα στην επιφάνεια.  Η UEFA κατηγορεί ευθέως τη FIFA πως «σκοτώνει το ποδόσφαιρο», συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των ομοσπονδιών μελών της την Πέμπτη, απειλεί με αποχή από τις αρχαιρεσίες και απαιτεί μετάθεσή τους κατά έξι μήνες.

Ένα από τα πιο μεγάλα «φάουλ» της FIFA έχει να κάνει με την ανάθεση  των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα. Στα τέλη του 2014 είχε προκύψει μείζον ζήτημα για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας που διεξήχθη ώστε να βρουν «στέγη» οι δύο επόμενες διοργανώσεις, με τον πρώην εισαγγελέα, Μάικλ Γκαρσία, να κάνει λόγο για παρατυπίες στα στοιχεία που περιείχε ο φάκελος προτού κλείσει.

  • Blogroll

  • Blog Archive