Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Αν και πρώτα καταδίκασε την «ωμή βία από αστυνομικούς», το ΙΑ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τους τρεις άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ οι οποίοι κατηγορούνταν για βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν κατά τη διάρκεια άγριας επίθεσης εναντίον της νεαρής Αμερικανίδας διαδηλώτριας Μπεθ σε διαδήλωση στις 15 Νοεμβρίου του 2010. Το δικαστήριο κατέληξε στη νουθεσία ότι «αυτή η διαδικασία θα γίνει μάθημα και αυτό το μάθημα είναι πιο σημαντικό από την καταδίκη».

Η Μπεθ δέχτηκε την απρόκλητη αστυνομική επίθεση στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, όπου και κατέληξε πορεία που είχε διοργανωθεί εν όψει έλευσης της τρόικας. Οπως η ίδια είπε στην «Εφ.Συν.» (7/7/2015, «Στο σκαμνί για τον ξυλοδαρμό της Μπεθ»), δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι και σε όλο της το σώμα, με αποτέλεσμα να χάσει μεγάλο μέρος της ακοής της και μέχρι ...
σήμερα να υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις.
Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν ο επικεφαλής και δύο μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ 4 η οποία επιχειρούσε στα Εξάρχεια. Ο πρώτος και ο τρίτος κατηγορούμενος, μάλιστα, έχουν κατηγορηθεί και για την εισβολή, την ίδια περίοδο (Μάιος 2010), στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, υπόθεση για την οποία τελικά αθωώθηκαν.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων την ώρα της επίθεσης, αντιτείνοντας ότι ήταν στην πλατεία Κάνιγγος όπου τους επιτέθηκε πολυπληθής ομάδα αντιεξουσιαστών, η οποία τραυμάτισε κάποιους από τους αστυνομικούς και στη συνέχεια έφυγε.
Ετσι έφυγαν, λέει, και τα μέλη της ΔΕΛΤΑ 4, χωρίς όμως να αναφέρουν το συγκεκριμένο περιστατικό στην υπηρεσία τους, αλλά ούτε και στο νοσοκομείο το οποίο επισκέφτηκαν αργότερα οι τρεις κατηγορούμενοι (ο ένας δήλωσε τραυματίας λόγω «καταβολής δυνάμεων» και όχι λόγω συμπλοκής) και χωρίς να συνδράμουν στα επεισόδια που υποτίθεται ότι είχαν αντιληφθεί να συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο (διαψεύδονται από τους μάρτυρες), όπου, όπως δήλωσαν, βρίσκονταν άλλες αστυνομικές μονάδες και όχι οι ίδιοι.

«Πρόβλημα στη Στουρνάρη»

Μόνο που, σύμφωνα με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τις συνομιλίες μέσω του ασυρμάτου της αστυνομίας, ο επικεφαλής της ΔΕΛΤΑ 4 και πρώτος κατηγορούμενος διαβιβάζει την ώρα της επίθεσης από το σημείο της συμβολής Στουρνάρη και Πατησίων, ενώ από τα ΥΑΤ διαβιβάζεται ότι «έχουμε πρόβλημα με την ΔΕΛΤΑ στη Στουρνάρη».
Οσο για την πλατεία Κάνιγγος, σύμφωνα με τα πρακτικά, εκεί είχε σπεύσει άλλη ομάδα της ΔΕΛΤΑ.
Ο εισαγγελέας δέχτηκε κατ’ αρχάς ότι η επίθεση έγινε από τη ΔΕΛΤΑ και κατά δεύτερον ότι η μόνη ομάδα ΔΕΛΤΑ που βρισκόταν στο σημείο ήταν η ΔΕΛΤΑ 4 και πρότεινε την ενοχή του επικεφαλής της και την απαλλαγή των άλλων δύο κατηγορουμένων λόγω αμφιβολιών. Η έδρα όμως αποφάσισε την απαλλαγή όλων με την αιτιολόγηση ότι οι δράστες θα μπορούσαν να είναι αστυνομικοί από άλλες ομάδες.
efsyn.gr

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΡΙΑΣ - ΦΩΤΟ

  • Blogroll

  • Blog Archive