Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Σουηδία: 6ωρο αντί 8ωρο με τις ίδιες αποδοχές Ελλάδα: Εργασιακός μεσαίωνας

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Νοεμβρίου 09, 2015
Την ώρα που στο Νότο της Ευρώπης, σαρρώνονται εργασιακά δικαιώματα, και οι μισθοί πέφτουν στα τάρταρα, πλήθος κόσμου πέφτει στην ανεργία, το δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας αποφάσισε να μειώσει τις ώρες εργασίας σε 6, καταργώντας το....
οκτάωρο στις δημοτικές υπηρεσίες και διατηρώντας παράλληλα τις αποδοχές στο ίδιο επίπεδο.

 

Nα σημειώσουμε πως το Γκέτεμποργκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας. Το νέο αυτό εργασιακό σχέ3διο πρόκεται να διαρκέσει δοκιμαστικά ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών. Την απόφαση έλαβε η δημοτική αρχή της δεύτερης μεγαλύτερης σουηδικής πόλης, ένας συνασπισμός της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
«Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να το επιχείρησουμε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Mats Pilhem και πρόσθεσε στην ιστοσελίδα thelocal.se : «θα συγκρίνουμε τις δύο ομάδες και θα δούμε ποιες διαφορές να ανακύψουν. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να μειωθούν οι αναρρωτικές άδειες που παίρνει το προσωπικό, να ειναι πιο αποτελεσματικοί, και να αισθάνονται καλύτερα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά όσοι θα εργάζονται λιγότερες ώρες».
Οι νέες συνθήκες αυτές θα εφαρμοστούν πρώτα σε ένα γεροκομείο, ενώ το "πείραμα" αυτό βασίζεται σε έρευνες που δείχνουν πως το μειωμένο ωράριο βελτιώνει την παραγωτικότητα των εργαζόμενων, γεγονός που εν τέλει βελτιώνει συνολικά την παραγωγή!
Ο Mats Pilhem σημείωσε πως το νέο ωράριο  εφαρμόστηκε και σε μια αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής και τα αποτελέσματα ήταν «ενθαρρυντικά». Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως με το νέο ωράριο επιτυγχάνονται δύο στόχοι. Ο πρώτος είναι η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
Διαβάστε εδώ  παλαιότερο δημοσίευμα της Σουηδικής ιστοσελίδας thelocal.se, και άλλες προσπάθειες για μείωση του εργάσιμου ωραρίου
Πληροφορίες από Indepedent, thelocal.se

 
  • Blogroll

  • Blog Archive