Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ξεπουλήθηκαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παρά τις αντιδράσεις σε σε Fraport - Κοπελούζο

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Δεκεμβρίου 15, 2015
Παρά τις ισχυρές αντιδράσεις η κυβέρνηση προχώρησε στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι υπογραφές μεταξύ του ταμείου αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας Fraport «έπεσαν» σήμερα, Δευτέρα.

Η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ -που σηματοδοτεί και την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που υπογράφεται- αναμένεται το φθινόπωρο του 2016, οπότε και θα γίνει η ανάληψη της λειτουργίας με το τίμημα της προκαταβολής να αγγίζει το 1.234 δισ. ευρώ.

Οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν στη λειτουργία, διαχείριση, ανάπτυξη και τη συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας για 40 χρόνια (συν δέκα χρόνια παράταση).

Στην κοινοπραξία Fraport- Κοπελούζου

Η κοινοπραξία FRAPORT AG-SLENTEL Ltd ανακηρύχτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2014 προτιμητέος επενδυτής και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, στο πλαίσιο του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, με προσφορά που ανήλθε σε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος 28,6% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων των αεροδρομίων.

Συνολικά το ύψος των παραπάνω εσόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εξυπηρέτησαν το 2014 περίπου 22 εκατομμύρια επιβάτες και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 23 εκατομμύρια σε επιβάτες για το 2015. Ειδικότερα, το διεθνές επιβατικό κοινό αποτελεί το 77% της συνολικής κίνησης στα 14 αυτά αεροδρόμια.

Ποια είναι τα 14 αεροδρόμια

Τα 14 αεροδρόμια είναι της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive