Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Καταγγελία σε υψηλούς τόνους για παρέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ σε σχολείο κάνουν η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και ο Σύλλογος καθηγητών...
του 39ου ΓΕΛ Αθηνών, για περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 17/12.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εκπαιδευτικών: «Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη παρέμβαση δύο μελών της ομάδας ΔΙΑΣ, την Πέμπτη 17-12-2015 και ώρα 8:30 π.μ, στο 39ο ΓΕΛ Αθηνών (Βελβενδούς 47 ), οι οποίοι εισέβαλαν στον σχολικό χώρο και ζήτησαν, με απειλητικό τρόπο, από το φύλακα του σχολείου, παρουσία μιας καθηγήτριας και μαθητών να διακόψει το μάθημα ο διευθυντής του σχολείου. Στη συνέχεια, με έντονο ύφος, απαίτησαν από τον διευθυντή να καθορίσουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί την ώρα που θα ανοίξει και θα κλείσει η εξωτερική πόρτα του προαύλιου χώρου του σχολείου.

Ο σύλλογος καθηγητών του 39ου ΓΕΛ Αθηνών έχει αποφασίσει ομόφωνα να κλείνει καθημερινά η εξωτερική πόρτα από τις 8:20 έως τις 8:30 π.μ. για τους αργοπορημένους μαθητές, ώστε να διεξάγεται ομαλά το μάθημα την πρώτη ώρα. Αυτή την απόφαση υλοποιούσε ο διευθυντής και ο φύλακας του σχολείου, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αυθαίρετη παρέμβαση των αστυνομικών και τους εξήγησαν τα ισχύοντα».

Aκολούθως οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν: «Προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τον ρόλο της αστυνομίας έξω απ’ τα σχολεία. Ζητάμε να απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς, κυβέρνηση (υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και Δήμος Αθηναίων: η καθημερινή παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας ΔΙΑΣ έξω απ’ το 39ο ΓΕΛ Αθηνών υπηρετεί την εκτέλεση κάποιας εντολής και ποια είναι αυτή; είναι στις αρμοδιότητές της να καθορίζει τη λειτουργία ενός σχολείου;

Σύμφωνα με τους νόμους, υπεύθυνος για την λειτουργία του δημόσιου σχολείου είναι ο σύλλογος καθηγητών και η αστυνομία επιτρέπεται να εισέλθει στον σχολικό χώρο μόνο μετά από πρόσκληση είτε της διεύθυνσης είτε του συλλόγου.

Συνεπώς, καταγγέλλουμε το γεγονός, απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να πράξει το ίδιο και να φροντίσει να μη διασαλεύεται η παιδαγωγική ελευθερία και η δημοκρατική λειτουργία των σχολείων.
Δηλώνουμε ότι θα περιφρουρήσουμε τον χώρο του δημόσιου σχολείου από αυθαίρετες ενέργειες-παρεμβάσεις αστυνομικών οργάνων, στοχεύοντας πάντα στην εύρυθμη λειτουργία του και με κριτήριο το συμφέρον και την διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων της μαθητικής κοινότητας και των εργαζομένων στην εκπαίδευση».

Tέλος, η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και ο Σύλλογος καθηγητών του 39ου ΓΕΛ Αθηνών, ζητούν να πάρει θέση η κυβέρνηση, σχολιάζοντας πως «οι εισβολές της αστυνομίας στα σχολεία μας γυρίζουν σε «άλλες» εποχές».

Ertopen
  • Blogroll

  • Blog Archive