Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Μηνάς Χατζησάββας, η «αυλαία» ενός μεγάλου

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2015
Ηταν ακριβώς εκείνη η ώρα, που για πολλά χρόνια ο Μηνάς Χατζησάββας ετοιμαζόταν ν’ ανέβει στη σκηνή. Ομως χθες το βράδυ, στις 8.29, ήταν η ώρα που άφησε στον Ευαγγελισμό την τελευταία του πνοή, έπειτα από....
βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί την περασμένη εβδομάδα.
Από τότε νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση και οι γιατροί δεν έδιναν πολλές ελπίδες. Ηταν 67 ετών, και το μόνο σίγουρο είναι ότι είχε πολλά ακόμη να δώσει πάνω στη σκηνή.

Η πολιτική κηδεία του Μηνά Χατζησάββα θα γίνει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο.


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1969 και σε αυτό το θέατρο μας χάρισε μερικούς από τους πιο σπουδαίους ρόλους του. Εκεί είχε και τον πρώτο του ρόλο, το 1965 στον «Ρήσο» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και το 1970 γίνεται συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου. Συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς Ελληνες σκηνοθέτες, με ιστορικές θεατρικές σκηνές (Ανοιχτό Θέατρο, Αμόρε κ.λπ.), ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλές παραστάσεις αρχαίου δράματος και στην Επίδαυρο.

Ομως δεν περιορίστηκε μόνο στο σανίδι. Εξίσου μεγάλη πορεία είχε και στον κινηματογράφο, όπου πήρε μέρος σε πολλές ταινίες, ενώ είχε υπογράψει και κινηματογραφικά σενάρια. Τιμήθηκε μάλιστα με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο», αλλά και με βραβεία Α΄ και Β΄ ανδρικού ρόλου, για κινηματογραφικές εμφανίσεις του. Εκτός από τη μεγάλη οθόνη, μεγάλη και επιτυχημένη ήταν η διαδρομή του και στη μικρή οθόνη («Ανατομία ενός εγκλήματος», «Αναστασία»), ενώ η τελευταία κινηματογραφική συμμετοχή του είναι στην ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος». Εχει εκδώσει επίσης και τρεις ποιητικές συλλογές με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης. Πρόλαβε να χαρεί μια διαδρομή 50 χρόνων στο θέατρο. Και το περασμένο καλοκαίρι, σε συνέντευξή του στο «Αθηνόραμα», έλεγε: «Είμαστε σε μόνιμη διαπραγμάτευση με τον θάνατο, έτσι δεν είναι; Εγώ, πάντως, πιστεύω πως δεν υπάρχει τίποτα μετά τη ζωή. Τίποτα απολύτως! Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα. Γι’ αυτό θέλω να δουλεύω, να δουλεύω, να δουλεύω». Καλό ταξίδι, Μηνά Χατζησάββα. Θα μας λείψουν οι ερμηνείες σου, αλλά και το παιδικό σου γέλιο. * Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει την επερχόμενη παράσταση «Ο βίος του Γαλιλαίου» στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα, ο οποίος υπήρξε ο πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου έργου το 1998.

ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive