Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Δεκεμβρίου 19, 2015
Η κατηγορία ήταν ότι προσέφερε υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές, ωστόσο, ήδη από τον Μάιο ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει σειρά νόμων που απαγορεύουν πλήρως την «κομμουνιστική και τη ναζιστική προπαγάνδα» στη χώρα, στου οποίους το Κ.Κ. αρνήθηκε να συμμορφωθεί.
Η ανακοίνωση του διοικητικού δικαστηρίου αναφέρει ότι «ικανοποίησε το αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης (...) κι απαγόρευσε κάθε δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος» στην ουκρανική επικράτεια.
Όπως αναφέρει στην απόφασή του είναι πλήρως ικανοποιημένο με τα στοιχεία του φακέλου που κετέθεσε εναντίον του Κ.Κ. Ουκρανίας το υπουργείο.
Ήδη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν κατηγορήσει επανειλημμένα το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι συνεργαζόταν ενεργά με τους φιλορώσους αντάρτες.
Το Κ.Κ. Ουκρανίας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Πλέον, μετά τη δικαστική απόφαση, δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε καμία εκλογική αναμέτρηση.

«Παράνομη απόφαση»

Ο πρώτο γραμματέας της Κ.Ε. του κομμουνιστικού κόμματος, Πέτρο Σιμονένκο, χαρακτήρισε την απόφαση «παράνομη» και υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει.
«Θα αγωνιστούμε. Θα εφεσιβάλουμε την απόφαση και προετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, είπε.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

Την απόφαση πάντως καταδίκασε και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία υποστήριξε ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι».
Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η απόφαση «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο» τονίζει ότι «με αυτή τη χειρονομία, η Ουκρανία πισωγυρίζει και δεν προχωράει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και του μεγαλύτερου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η απόφαση αυτή «μπορεί να θεωρείται από τους απολογητές της ένας τρόπος αντιμετώπισης των επιβλαβών απομειναριών του σοβιετικού παρελθόντος», αλλά «έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα καθώς καταφεύγει στην ίδια μέθοδο δρακόντειων μέτρων με στόχο την κατάπνιξη κάθε διαφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Νόμοι κατά κομμουνιστικής προπαγάνδας

Ήδη από τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει σειρά νόμων που απαγορεύουν πλήρως την «κομμουνιστική και τη ναζιστική προπαγάνδα» στη χώρα, περιλαμβανομένων όλων των σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων και τοπωνυμίων που απαντώνται ακόμη ευρύτατα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Βεβαίως, με νόμο αναγνωρίζονταν και επαινούνταν οι εθνικιστικές οργανώσεις. Ωστόσο, το Κ.Κ. Ουκρανίας αρνήθηκε να αλλάξει το όνομα και τα σύμβολά του και να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.
Η κυβέρνηση υπέβαλε μήνυση, κατηγορώντας το κόμμα ότι προωθεί τη διάσπαση τη χώρας και τις εσωτερικές συγκρούσεις και ότι επιζητά τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης.
Οι νόμοι αυτοί είχαν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως προσπάθεια οριστικής ρήξης με το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι ουκρανικές αρχές έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μεταξύ αυτών υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό νοσταλγών της ΕΣΣΔ.
Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία είναι σε εξέλιξη από τον Απρίλιο του 2014 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 9.000 ανθρώπους.

 efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive