Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Δεύτερη ημέρα απεργίας πείνας για τους ασθενείς του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2015
Σε απεργία πείνας βρίσκονται από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι ασθενείς του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος" των φυλακών Κορυδαλλού...
μετά από 22 ημέρες αποχής από τα φάρμακά τους. Ζητούν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης τόσο εντός του νοσοκομείου όσο και στο χώρο όπου νοσηλεύονται οροθετικοί κρατούμενοι καθώς και νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να αρθεί η "κατάργηση", όπως λένε, του νόμου Παρασκευόπουλου περί αποφυλάκισης όσων έχουν υψηλό βαθμό αναπηρίας.

Η απεργία πείνας αποφασίστηκε μετά το θάνατο ενός ακόμα καρκινοπαθή και σε αυτή συμμετέχουν 87 όπως γράφουν στο λογαριασμό που διατηρούν στο twitter, #kolastirio. "Μετράμε τους νεκρούς μας", γράφουν χαρακτηριστικά:



    Μετράμε τους νεκρούς μας στο κολαστηριο του Κορυδαλλου. Συνεχίζουμε την αποχή φαρμακων Απο σήμερα ΑΠΕΡΓΊΑ ΠΕΊΝΑΣ @tsapanidou @dromografos

    — ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ (@kolastirio) December 7, 2015



Οι ασθενείς ζητούν άμεση συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου και τονίζουν σε μήνυμά τους «μετράμε τους νεκρούς μας στο κολαστήριο του Κορυδαλλού» ενώ ενημερώνουν ότι υπάρχουν άλλοι δύο ασθενείς από τις φυλακές που είναι ετοιμοθάνατοι σε δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά στο νόμο Παρασκευόπουλου που προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων με υψηλό βαθμό αναπηρίας (ν. 4322/2015), οι κρατούμενοι υποστηρίζουν πως έχει καταστεί ανενεργός από συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. "Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, μετά από πέντε αποφάσεις δικαστηρίου του Πειραιά που έβαλαν "φρένο" σε αιτήματα αποφυλακίσεων και πλέον λειτουργούν σαν νομολογία", είπε στο koutipandoras.gr ασθενής - κρατούμενος στο νοσοκομείο των φυλακών. "Εμείς παρανομήσαμε και το πληρώνουμε, εκείνοι παρανομούν αλλά ποιός τους ελέγχει;" συμπληρώνει.



    Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΌΖΕΤΑΙ●ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ΑΠΌ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΆ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΊΖΕΙ ΚΕΡΚΟ ΠΌΡΤΑ pic.twitter.com/lEcOa0gxJt

    — ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ (@kolastirio) December 8, 2015



Οι ασθενείς επιβεβαιώνουν πως οι συνθήκες διαβίωσης στο νοσοκομείο είναι καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν ένα χρόνο πριν κι είχαν αποτυπωθεί σε φρικιαστικές εικόνες, αλλά αποδίδουν αυτή τη βελτίωση στη μη μεταφορά στο "Άγιος Παύλος" ατόμων που χρήζουν νοσηλείας, προκειμένου να διατηρείται σχετικά χαμηλά ο αριθμός των νοσηλευομένων.





    Εκτακτα εξιτήρια σε ασθενειςπου χρειζαν νοσηλείας μετά την δημοσιότητα του θέματος για ν μειωθεί ο αριθμός τν ασθενών #kolastirio #enikos

    — ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ (@kolastirio) December 8, 2015



Σε κάθε περίπτωση, το νοσοκομείο έχει υποδομές για 60 ασθενείς αλλά τώρα, μετά τη σχετική αποσυμφόρηση, νοσηλεύονται 134 άτομα, δηλαδή πάνω από τα διπλάσια από τα προβλεπόμενα.
Λιγότερο από 2 τ.μ. ανά άτομο για τους οροθετικούς

Όσον αφορά στο στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου, όπου κρατούνται οι οροθετικοί κρατούμενοι, οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πως δεν παρέχεται τακτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως προβλέπεται και παραπέμπουν σε καταδικαστική απόφαση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το χώρο αυτό.

Στην απόφαση συμπεριλαμβάνονται μαρτυρίες των προσφευγόντων κρατουμένων όπου γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για προσωπικό χώρο μικρότερο των δύο τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, λουτρά όπου δεν υπήρχαν τα ελάχιστα πρότυπα υγιεινής και φαγητό με χαμηλή θρεπτική αξία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διαπίστωσε αφενός ότι οι συνθήκες κράτησης και υγιεινής ήταν ανεπαρκείς για τα άτομα που κρατούνται στο νοσοκομείο των φυλακών, αφετέρου παρατυπίες κατά την διαχείριση της ιατρικής περίθαλψης.


koutipandoras
  • Blogroll

  • Blog Archive