Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Βενεζουέλα: Οι τσαβιστές συγκροτούν «παράλληλο κοινοβούλιο»- Φόβοι για βιαιότητες

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2016

Βενεζουέλα: Οι τσαβιστές συγκροτούν «παράλληλο κοινοβούλιο»- Φόβοι για βιαιότητες

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας παίρνει κι επίσημα τα ηνία του κοινοβουλίου....
για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, σε κλίμα πολιτικής αστάθειας που φορτίζεται με διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις των δύο αντίπαλων στρατοπέδων.

Σώμα παράλληλης εξουσίας, ένα «λαϊκό κοινοβούλιο»,  το οποίο εγκαθιδρύθηκε από τους τσαβιστές με στόχο να υπονομεύσουν το εκλεγμένο κοινοβούλιο, συνεδρίασε πριν από λίγες ώρες με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις δομές συμμετοχικής εξουσίας που καθιερώθηκαν επί Ούγκο Τσάβες, ως «ο ακρογωνιαίος λίθος του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».

Με «εκεχειρία» ανάμεσα στους απερχόμενους από την κυβέρνηση τσαβιστές (από το όνομα του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβες, πού βρισκόταν στην εξουσία από το 1999 έως το 2013) και την αντιπολίτευση, εγγυήθηκε πάντως, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ότι θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους οι  βουλευτές που εξελέγησαν στις 6 Δεκεμβρίου από το συνασπισμό της αντιπολίτευσης, η οποία για πρώτη φορά από το 1999 κατέχει τα δύο τρίτα των εδρών (112) στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.

Ωστόσο, τέσσερις βουλευτές δεν μπορούν θεωρητικά να αναλάβουν τις έδρες τους, λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να αναστείλει την εκλογή τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης και ενός τσαβιστή στην πολιτεία Αμασόνας (νότια Βενεζουέλα), έπειτα από την προσφυγή που κατέθεσε το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Μαδούρο.
Μετά την προσφυγή κατά των βουλευτών της, η αντιπολίτευση κατήγγειλε στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δικαστικό πραξικόπημα.

Σε ρόλο-κλειδί οι ένοπλες δυνάμεις

Ο 72χρονος σκληροπυρηνικός αντιτσαβιστής Χένρι Ράμος Αγιούπ, που εξελέγη νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου, διαβεβαίωσε πάντως, ότι παρόντες στην τελετή ανάληψης καθηκόντων θα είναι και οι 112 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ο Αγιούπ δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος πως οι ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, θα εγγυηθούν την ομαλότητα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο ζήτησε από τον στρατό να κρατηθεί μακριά από την αντιπαράθεση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική εξουσία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι «ο διαιτητής των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Μόγια-Οκάμπος, ειδικό του γραφείου IHS, οι ένοπλες δυνάμεις θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο  στη χώρα που παραμένει βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση εξαιτίας της δραστικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και της πτώσης  των τιμών, αν και διαθέτει τα σημαντικότερα  αποθέματα στον κόσμο.

ertopen
  • Blogroll

  • Blog Archive