Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ίχνη ζιζανιοκτόνου της Monsanto σε 14 γνωστές γερμανικές μπύρες

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016

Ίχνη από την ουσία Glyphosate (βασική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto) εντοπίστηκε σε 14 διαφορετικές γερμανικές μπύρες. Το εν λόγω φυτοφάρμακο βάσει πολλών ερευνών θεωρείται καρκινογόνο, ενώ και ο...
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την Glyphosate ως «πιθανώς» καρκινογόνα ουσία.
Την έρευνα, την οποία φέρνει στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel, πραγματοποίησε το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο του Μονάχου. Οι ερευνητές εντόπισαν ποσότητα της ουσίας Glyphosate σε συνολικά 14 γνωστές γερμανικές μπύρες.
Το υψηλότερο ποσοστό του Glyphosate, 29,75 μικρογραμμάρια, εντοπίστηκε σε ένα λίτρο Hasseröder, ενώ ένα λίτρο της βαυαρικής Augustiner περιέχει 0.46 μικρογραμμάρια, κάνοντάς την τη πιο «ασφαλή» από τις μπύρες που ελέγχθηκαν. Στην Beck’s Pils εντοπίστηκαν 5 μικρογραμμάρια Glyphosat ανά λίτρο, ενώ η Paulaner Weissbier και η Erdinger Weissbier περιείχαν 0.66 και 2.92 μικρογραμμάρια του ζιζανιοκτόνου, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Spiegel, το ανώτατο επιτρεπτό όριο της ουσίας Glyphosat σε ένα λίτρο υγρού είναι 0,1 μικρογραμμάρια.
Η μελέτη αμφισβητείται από τη γερμανική Ένωση Ζυθοποιίας, η οποία τονίζει μεταξύ άλλων πως το ζιζανιοκτόνο Roundup, που περιέχει τη εν λόγω ουσία, χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία οπότε «είναι λογικό να εντοπίζεται σχεδόν παντού».
Επίσης η Ένωση Ζυθοποιίας υποστηρίζει πως το ποσοστό Glyphosate που βρέθηκε στις μπύρες είναι μικρό και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. «Ένας ενήλικας πρέπει να πίνει 1.000 λίτρα μπύρας την ημέρα για να υποστεί κάποια βλάβη στην υγεία του. Αν κάποιος πίνει  30 μικρογραμμάρια (σημ: της ουσίας Glyphosate) ανά λίτρο, δεν κινδυνεύει».

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive