Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Το Εφετείο ανέτρεψε την ιστορική δικαίωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Μαρτίου 01, 2016

Τρία χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα και οκτώ χρόνια μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε, το Εφετείο έρχεται να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση και μαζί την ιστορική της δικαίωση.
Ακυρώνοντας το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, το δικαστήριο του Πειραιά απεφάνθη τελεσίδικα ότι για τη δολοφονική επίθεση στην τότε συνδικαλίστρια και νυν ευρωβουλευτή, Κωνσταντίνα Κούνεβα ....
δεν αποδεικνύεται η ευθύνη της εργοδοσίας, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.
Με την πρωτόδικη απόφαση χαρακτηρίστηκε εργατικό ατύχημα η επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008 από αγνώστους και το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 250.000 ευρώ.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα για την απόφαση 
«Η ΟΙΚΟΜΕΤ καταδικάστηκε, γιατί από όλα τα γεγονότα, τα έγγραφα και τους μάρτυρες αποδείχτηκε ότι έχει ευθύνη, γιατί δεν πήρε μέτρα προστασίας μου. Από τότε που εκλέχτηκα στην ΠΕΚΟΠ, μου κήρυξε πόλεμο» δηλώνει η Κωνσταντίνα Κούνεβα και προσθέτει: «όλοι γνωρίζουν τι κατάσταση επικρατεί στα εργολαβικά συνεργεία: χαμηλές αμοιβές, καθυστερήσεις πληρωμών, μαύρη εργασία, μισό ένσημο, απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά, απολύσεις. Κι όλα αυτά πριν από τα μνημόνια, όταν ακόμη υπήρχαν εργασιακά δικαιώματα. Από τότε τα πράγματα έχουν χειροτερέψει κι άλλο. Γι’ αυτό και η πρωτόδικη απόφαση ήταν σημαντική όχι μόνο για μένα, αλλά για όποιον άλλο βρεθεί σε ανάλογη θέση στο μέλλον».
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα σημειώνει ότι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό γι’ αυτό θα συνεχίσει τον αγώνα της, προσβάλλοντας την απόφαση στο ανώτερο δικαστήριο. «Αυτή η απόφαση στέλνει στην κοινωνία το μήνυμα ότι η εργοδοσία είναι πανίσχυρη κι ότι μπορεί να τιμωρεί τη συνδικαλιστική δράση, χωρίς καμιά συνέπεια. Αφού κι εγώ, ευρωβουλευτής σήμερα, δεν κατάφερα να δικαιωθώ, είναι μάταιο να παλεύουν οι εργαζόμενοι».
«Η ασυδοσία των εργολάβων θα μεγαλώσει. Ακόμα και σήμερα απειλούν τους εργαζόμενους ότι θα έχουν τη δική μου τύχη εάν δεν συμμορφωθούν, όπως έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στον ΗΣΑΠ. Ε, λοιπόν, ούτε η εργοδοσία είναι πανίσχυρη, ούτε οι εργαζόμενοι ανίσχυροι» τονίζει η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

«Δυστυχώς ακυρώνει τη σημαντική συνεισφορά που η πρωτόδικη απόφαση ορθά προσέφερε στον εξόχως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του εργατικού δικαίου, ως δικαίου προστασίας της αξίας του ανθρώπου και των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων του» σχολιάζουν για την απόφαση οι δικηγόροι της Κωνσταντίνας Κούνεβα Δάφνη Βαγιανού και Βαρβάρα Βολτέα. 
«Η εφετειακή απόφαση, αβάσιμα κατά τη γνώμη μας, δέχεται ότι δεν αποδείχτηκε ότι η επίθεση προήλθε από δράστες εντασσόμενους ή ενταλθέντες για τη διάπραξη του εγκλήματος από πρόσωπα προσερχόμενα από τον ευρύτερο εργασιακό χώρο της Κούνεβα» σημειώνουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν πλήρως ότι οι αγώνες της Κωνσταντίνας Κούνεβα έστρεψαν εναντίον της δυνάμεις οι οποίες είτε από συμφέρον, είτε από εμπάθεια, είτε από «κατευθυνόμενο φόβο» (π.χ. απώλεια εργασίας) υλοποίησαν εντέλει, μέσω μια ακραίας σε σκληρότητα δολοφονικής επίθεσης σε βάρος της, την εναντίωσή τους στην ανυποχώρητη πάλη της».
  • Blogroll

  • Blog Archive