Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ- ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2016
Για την Τρίτη 3 Μαΐου μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς η οποία εφέτος συμπίπτει με το Πάσχα.
 Σύμφωνα με ....
πληροφορίες σχετική απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.
Δεν έχει γίνει γνωστό από τα σωματεία εαν η καθιερωμένη πορεία και η απεργία θα μεταφερθεί εαν και είθισται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπορεύονται με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας.
Φέτος όμως είναι άγνωστο το τι θα συμβεί αφού υπάρχει διαμάχη μεταξύ ΓΣΕΕ και Υπουργείου Εργασίας.
 Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, ενώ με απόφαση όμως του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Φέτος επειδή συμπίπτει με την ημέρα του Πάσχα μεταφέρεται σύμφωνα με την απόφαση για την Τρίτη 3 Μαΐου.
 Τι ισχύει όμως για την αμοιβή όσων εργάζονται την αργία της πρωτομαγιάς: Απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.
Ειδικότερα:
Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την αργία της Πρωτομαγιάς δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την Πρωτομαγιά θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
  • Blogroll

  • Blog Archive