Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 300 ΝΕΟΝΑΖΙ! ΦΩΤΟ

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τετάρτη, Μαΐου 04, 2016

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΨΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 300 ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ: 
ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΗΡΩΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 

• Η Τες Άσπλουντ, 42 ετών, στάθηκε στο δρόμο των ακροδεξιών εξτρεμιστών, υψώνοντας σιωπηρά τη γροθιά της 
• Η εικόνα τη ειρηνικής της διαμαρτυρίας και της στάσης της ενάντια στο ρατσισμό έγινε viral (διαδόθηκε ταχύτατα) στη Σκανδιναβία 

 Αυτή είναι η στιγμή, που μια γενναία γυναίκα βγήκε μπροστά στους αρχηγούς μιας ισχυρής ναζιστικής πορείας 300 ατόμων και ύψωσε τη γροθιά της αψηφώντας τους. 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Borlang, Dalarna, στην κεντρική Σουηδία, όπου η παραστρατιωτική ναζιστική οργάνωση Nordiska motståndsrörelsen (Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης) έκανε συλλαλητήριο για την Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων (Πρωτομαγιά) αυτό το Σαββατοκύριακο. 
Καθώς εκατοντάδες ακροδεξιοί εξτρεμιστές ντυμένοι με λευκά πουκάμισα και σκούρες πράσινες γραβάτες, έκαναν πορεία, η 42χρονη Τες Άσπλουντ στάθηκε μπροστά στους επικεφαλής με το...
χέρι της υψωμένο στον αέρα. 
 
Η φωτογραφία της γενναίας πράξης της διαδόθηκε από χιλιάδες Σκανδιναβούς στο Twitter και στο Facebook και ήδη αποτυπώθηκε σαν μια στιγμή-ορόσημο στη σύγχρονη Σουηδική Ιστορία. 
Η Άσπλουντ συμμετείχε σε μια αντιδιαδήλωση που οργάνωσε η «Dalarna Ενάντια στο Ρατσισμό» για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην πορεία των Ναζί στο Borlange την Κυριακή.
 Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, η Άσπλουντ από τη Στοκχόλμη είπε ότι αιφνιδιάστηκε από τη μεγάλη διάδοση τη φωτογραφίας τις τελευταίες μέρες.
 «Συνήθως στέκομαι με υψωμένη τη γροθιά στις διαδηλώσεις,δεν είναι καινούριο για μένα», δήλωσε στο σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό P4 Dalarna, η Άσπλουντ, η οποία είναι ακτιβίστρια τα τελευταία 26 χρόνια. 
«Απλά ένιωσα όταν ήρθαν ότι δεν ήθελαν να είμαι εδώ, μετά, κάποιος με κοίταξε και ανταπέδωσα το βλέμμα. Δεν είπε τίποτα, δεν είπα τίποτα και μετά η αστυνομία ήρθε και με απομάκρυνε».
 
 Ο φωτογράφος David Lagerlof, που απαθανάτισε την πράξη της Άσπλουντ, έγραψε στο Facebook "Μια γυναίκα μόνη της βγήκε στο δρόμο και στάθηκε μπροστά στην πιο βίαιη ναζιστική οργάνωση της Σουηδίας."
Το μέρος είναι το Borlänge, 1η Μαΐου, όπου οι Ναζί πήραν άδεια να διαδηλώσουν. 
Με μια απλή χειρονομία, η γυναίκα υψώνει τη γροθιά τη και αρνείται να μετακινηθεί. 
«Τι σκέφτεται;» είναι η έκπληκτη αντίδρασή μου, καθώς υψώνω την κάμερα για να τη φωτογραφίσω. Μπροστά της, ο επικεφαλής της οργάνωσης την πλησιάζει αμίλητος και αυστηρός. 
Το βλέμμα της γυναίκας συναντά το βλέμμα του μεσαίου άντρα, ο οποίος φαίνεται να τη το ανταποδίδει. 
Υπάρχει μια σύντομη «μάχη βλεμμάτων», ώσπου η αστυνομία έρχεται και απομακρύνει τη γυναίκα»
 Όταν ρωτήθηκε αν φοβόταν να αντιμετωπίσει το Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης, μέλη του οποίου έχουν καταδίκες για βίαια εγκλήματα, απάντησε απλά «Δεν τους φοβάμαι».
Επιμέλεια- Μετάφραση: Αργυρώ Μπρατσιώτη, Κίνημα Δεν Πληρώνω
  • Blogroll

  • Blog Archive