Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Μαλάουι: Γυναίκα- σύμβολο αρχηγός φυλής, έχει ακυρώσει 850 γάμους με μικρά κορίτσια

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Μαΐου 03, 2016
Η αρχηγός της περιοχής Dedza, η Theresa Kachindamoto στο κεντρικό Malawi, έχει αποδειχθεί μια ηρωίδα για τις γυναίκες της Αφρικής...

Η Kachindamoto είχε στο αίμα της το αίμα των αρχηγών της φυλής, αλλά η ίδια είχε αφήσει την περιοχή και δούλευε σαν γραμματέας, μητέρα 5 παιδιών. Οταν όμως, κάποια χρόνια πριν την κάλεσαν οι αρχηγοί της φυλής της να αναλάβει την ηγεσία, της είπαν ότι δεν έχει περιθώριο να αρνηθεί. Είναι αρχηγός θέλει δεν θέλει.

Έτσι δέχτηκε , με σκοπό να αλλάξει κάποια πολύ ουσιαστικά θέματα δικαιωμάτων των γυναικών, και μέχρι στιγμής κάτι έχει καταφέρει…η περιοχή στην οποία ηγείται, έχει πληθυσμό 900.000 ανθρώπους.

Σε μια χώρα που πάνω από το 50 τις εκατό των κοριτσιών παντρεύονται πριν τα 18 και που είναι η 8η, από 20 χώρες που έχουν το υψηλότερο ποσοστό γάμων με παιδιά στον κόσμο, η Kachindamoto κάνει τη διαφορά, με σπουδαία βήματα.

Μέχρι στιγμής, τα τελευταία τρία χρόνια έχει ακυρώσει 850 γάμους με παιδιά, και έχει στείλει εκατοντάδες κορίτσια στο σχολείο να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Οι προοδευτικές της ιδέες, δεν αντιμετωπίστηκαν θετικά από όλους, καθώς πολλοί άνθρωποι μέσα από τη φυλή θεώρησαν ότι «χαλάει την παράδοση». Έτσι, αφού είδε ότι δεν γίνεται εύκολα να αλλάξεις το μυαλό των γονιών που συνέχισαν να παντρεύουν τα κορίτσια τους, άλλαξε το νόμο, απέλυσε άτομα που έκαναν τα στραβά μάτια στους παιδικούς γάμους, ενώ τσεκάρει ανά διαστήματα τους γονείς, για να δει ότι δεν έχουν ξαναπαντρέψει και πάρει από το σχολείο τις κόρες τους.

Παράλληλα, αγωνίζεται για να σταματήσει συγκεκριμένες τελετές, που βάζουν νέα κορίτσια να πηγαίνουν σε στρατόπεδα «σεξουαλικής μύησης».



Η Kachindamoto πιστεύει ότι «αν οι γυναίκες είναι μορφωμένες, μπορούν να γίνουν και να αποκτήσουν ο,τι επιθυμούν».

Πέρυσι, έφερε γυναίκες βουλευτίνες στην περιοχή να μιλήσουν στα κορίτσια σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν νέα πρότυπα, τους μαθαίνει Αγγλικά, ενώ διοργανώνει εκδρομές των σχολείων στις πόλεις, για να δουν τα κορίτσια ότι υπάρχει κάπου και μια άλλη ζώη…


hitandrun
  • Blogroll

  • Blog Archive