Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΕΡΑΤΩΝ: Προσφορά μαμούθ της Bayer για την εξαγορά της Monsanto

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Δευτέρα, Μαΐου 23, 2016
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ TTIP- CETA

ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
 
Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ανακοίνωσε και επίσημα πως κατέθεσε προσφορά στον αμερικανικό κολοσσό των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η γερμανική εταιρεία κατέθεσε μια προσφορά που ξεπερνάει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις αγγίζοντας το ιλιγγιώδες ποσό των...
62 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 122 δολαρίων ανά μετοχή.
Σε περίπτωση που η εξαγορά ολοκληρωθεί τότε θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία αγροχημικών με ετήσιες πωλήσεις άνω των 67 δισ. δολαρίων.. Πρόκειται για μια άκρως επιθετική κίνηση της Bayer με πολλούς επενδυτές να κάνουν λόγο για «αλαζονική κίνηση» με στόχο της δημιουργία μιας αυτοκρατορίας, άποψη που συμμερίζονται ακόμη και ορισμένοι μέτοχοι της Bayer.
Η Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρόταση που έγινε προς την διοίκηση της Monsanto αντιπροσωπεύει ένα υπερτίμημα (premium) 37% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Monsanto στις 9 Μαΐου, πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι φήμες για τη σχεδιαζόμενη προσφορά. Διευκρίνισε ακόμη ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω ενός συνδυασμού χρέους και μετοχών. Ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει οι συνέργειες να συνεισφέρουν ετησίως στα κέρδη της περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια ύστερα από διάστημα τριών ετών.
Η Monsanto απασχολεί περίπου 20.000 υπαλλήλους και αναπτύσσει συμβατικούς και γενετικά τροποποιημένους σπόρους, καθώς και το δημοφιλές ζιζανιοκτόνο Roundup. Η Bayer, με έδρα το Λεβερκούζεν, παράγει φάρμακα, αγροχημικά και σπόρους και απασχολεί 170.000 εργαζόμενους.
Η Monsanto επιχείρησε πρόσφατα να εξαγοράσει την ελβετική Syngenta, η οποία όμως τελικά θα πουληθεί στην κινεζική ChemChina για 43 δισ. δολάρια. Επίσης, οι αμερικανικές εταιρείες Dow Chemical και DuPont σχεδιάζουν να ενώσουν τις μονάδες αγροχημικών προϊόντων τους σε μια νέα εταιρεία αξίας 120 δισ. δολαρίων.


  • Blogroll

  • Blog Archive