Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

BIG BROTHER ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ 1/7/16! ΕΙΔΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ;

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Μαΐου 26, 2016
Σε εφαρμογή μπαίνει από την 1η Ιουλίου του 2016 το σχέδιο των e-αποδείξεων βάσει των οποίων θα «χτίζεται» το νέο μειωμένο αφορολόγητο ποσόν, το οποίο για έναν άγαμο χωρίς παιδί έχει υποχωρήσει στα 8.836 ευρώ από 9.545 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος. Τη διασύνδεση του αφορολογήτου ποσού αυστηρά και μόνο με τις δαπάνες που γίνονται μέσω ...
πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών θα προβλέπει διάταξη που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Ο ανοιχτός ορίζοντας που δημιουργείται μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, έστω και με αυστηρή επιτήρηση από τους θεσμούς, επιτρέπει στην κυβέρνηση και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στο ίδιο νομοσχέδιο πρόκειται να συμπεριληφθούν διατάξεις με τις οποίες θα ορίζονται νέοι κανόνες για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, συναλλαγές για ποσά άνω των 50 ευρώ μεταξύ των επιχειρήσεων θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω τραπεζών, ενώ ποσά άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα) τα οποία αφορούν αγορές που πραγματοποιούν οι καταναλωτές, θα πρέπει να εξοφλούνται υποχρεωτικά με κάρτα.
Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, η Εφορία θα κάνει δεκτές και τις αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά ενώ από το 2017 θα γίνονται αποδεκτές μόνο όσες δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.
Αναλυτικότερα το σχέδιο για τις αποδείξεις προβλέπει τα εξής:
① Τα νέα «ψαλιδισμένα» αφορολόγητα όρια που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και οι εκπτώσεις φόρου συνδέονται με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω πλαστικού χρήματος (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες) ή τραπεζικής συναλλαγής.
Ωστόσο για τα φετινά εισοδήματα θα «μετράνε» και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά.
② Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο ή να έχουν έκπτωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα) θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή.
③ Το συνολικό ύψος των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα προκύπτει σε συνάρτηση με το ετήσιο εισόδημα. Ειδικότερα θεσπίζεται κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Φέτος το όριο του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ξεκινάει από 10% για εισόδημα που φτάνει μέχρι τα νέα αφορολόγητα όρια εισοδήματος, τα οποία καθορίστηκαν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του φορολογούμενου, και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου ορίου που ισχύουν σήμερα –8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω- θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους.
Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζονται αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.
Οσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των αποδείξεων που θα «μετράνε» για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
④ Θεσπίζονται πρόσθετα κίνητρα με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών, ακόμη και ακινήτων του Δημοσίου.
Οι αποδείξεις θα καταχωρίζονται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται κληρώσεις, στις οποίες ο φορολογούμενος θα μπορεί να κερδίσει ακόμη και ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Για τα φετινά εισοδήματα θα υπολογιστούν τόσο οι χάρτινες αποδείξεις όσο και οι αποδείξεις με κάρτες ενώ εξετάζεται το κίνητρο αυτό να δοθεί σε όλους τους φορολογούμενους, όχι μόνο στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, προκειμένου να συγκεντρώνουν αποδείξεις.
⑤ Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους.
Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
⑥ Ολες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι (πλην ΔΕΚΟ) θα γίνονται αποδεκτές από την Εφορία.
Από το 2017 οι συναλλαγές των φορολογούμενων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
Σε διαφορετική περίπτωση θα απορρίπτονται από την Εφορία και θα χάνουν την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος.
⑦ Οι συναλλαγές των πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.
⑧ Από την 1η Ιουλίου όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή).
Επίσης όλοι οι επιτηδευματίες που θα κάνουν έναρξη εργασιών θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

Στο 24% ο ΦΠΑ

Αυξάνεται από την επόμενη Τετάρτη 1η Ιουνίου ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24%, ενώ παράλληλα καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές σε 11 νησιά της χώρας.
Τη σχετική εγκύκλιο, με την οποία μπαίνουν σε εφαρμογή τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου, υπέγραψε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.
Σύμφωνα με αυτή:
◼ Ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24% από 23%
◼ Ενεργοποιείται η δεύτερη φάση αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά: Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο και οι οποίοι διαμορφώνεται σε 24%,13% και 6%
◼ Ο μειωμένος συντελεστής παραμένει στο 13%
◼ Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες παραμένει στο 6%
◼ Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17% (από 16%), 9% και 4%.
  • Blogroll

  • Blog Archive