Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Στην "εντατική" βρίσκεται η δημόσια Υγεία

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Μαΐου 31, 2016
Στην «εντατική» βρίσκεται η δημόσια υγεία: η Δημόσια Δαπάνη Υγείας μεταξύ 2009 – 2015 μειώθηκε πάνω από....
35% ενώ η Ιδιωτική Δαπάνη Υγείας έφτασε στο 40% σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες στην υγεία. Η χρηματοδότηση έχει «παγώσει» στο 1,4 δις €, τουλάχιστον μέχρι και το 2018 και η επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων είναι μειωμένη κατά 60% σε σχέση με το 2009. Ο προϋπολογισμός τους για το 2016 είναι μόλις 1.15δις € στον οποίο περιλαμβάνεται και η δαπάνη των «ακριβών» φαρμάκων που μέχρι πέρυσι χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πάνω από 30.000, με κλειστά 220 κρεβάτια ΜΕΘ, κλειστά κρεβάτια χειρουργείου, τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή η κατάσταση έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο με τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων αλλά και στους ασθενείς, που εξαναγκάζονται λόγω των ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα και η μεγάλη πλειοψηφία να ταλαιπωρούνται στις μεγάλες λίστες αναμονής που ορισμένες φορές αποβαίνει σε βάρος όχι μόνο της υγείας τους, αλλά και της ζωής τους.

Τα παραπάνω στοιχεία για την κατάσταση του ΕΣΥ περιλαμβάνονται σε επερώτηση του ΚΚΕ για την Υγεία στην οποία γίνεται ειδική αναφορά στον τομέα της πρόληψης. Μεταξύ άλλων αναφέρει ενδεικτικά ότι δεν αποζημιώνεται η ψηφιακή μαστογραφία, το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, τα Οπτικά Πεδία, ενώ υπάρχουν εξετάσεις όπως η Τροπονίνη (διαγνωστική για το έμφραγμα) που την πληρώνουν οι ασθενείς ακόμα και στα επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων. Εξολοκλήρου επίσης πληρώνουν οι γονείς το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β που δύο δόσεις του κοστίζουν 220 ευρώ περίπου και για το εμβόλιο κατά του «Ρότα ιού», που ήταν αρχικά με μηδενική συμμετοχή στη συνέχεια μπήκε συμμετοχή 25% που σημαίνει δαπάνη των οικογενειών 60 ευρώ για τις τρεις δόσεις που απαιτούνται.

Η ίδια τραγική κατάσταση -αναφέρει το ΚΚΕ - υπάρχει και για τη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Έχει αυξηθεί η δαπάνη των ασθενών μεσοσταθμικά από 9% το 2009 στο 30% περίπου σήμερα. Με το 3ο Μνημόνιο προβλέπεται ο ΕΟΠΥΥ μέχρι και το 2018 να δίνει για φάρμακα έως 1,94 δις ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ανεπαρκέστατο ποσόν του 2015 (2 δις ευρώ). Στο ποσόν αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη για τα εμβόλια που πριν ήταν σε ξεχωριστό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού. Η Κυβέρνηση διατηρεί το χαράτσι του 1€ ανά συνταγή, μειώνει τις ασφαλιστικές τιμές, αυξάνει τα φάρμακα της «αρνητικής λίστας» και των ΜΗΣΥΦΑ που τα πληρώνουν 100% οι ασθενείς.

Έτσι, τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι κατά 43,1% περισσότερα για φάρμακα. Επίσης οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους, για φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 14,6% περισσότερα.
  • Blogroll

  • Blog Archive