Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

buyuksaracΗ Μερβέ Μπουγιουκσαράτς, πρώην Μις Τουρκία, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης....
14 μηνών με αναστολή, για «προσβολή» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, με post της στο Instagram.
H καταγγελία είχε γίνει σε βάρος Μπουγιουκσαράτς, η οποία είχε εκλεγεί Μις Τουρκία το 2006, για «ανοικτή προσβολή κυβερνητικού αξιωματούχου για το καθήκον του».
Η πρώην Μις Τουρκία είχε αναρτήσει ένα ποίημα βασισμένο στον τουρκικό εθνικό ύμνο στο Instagram, απόφαση που προστίθεται σε άλλες τουλάχιστον δώδεκα παρόμοιες. Η ανάρτηση αυτή ήταν απόσπασμα ενός ποιήματος με τίτλο «Το Ποίημα του Αφέντη» που είχε δημοσιευθεί σε ένα εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό. Περιείχε αναφορές στο σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ξεσπάσει το 2014 και ύβρεις εναντίον του Ερντογάν.
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκρινε το 27χρονο μοντέλο ένοχο για προσβολή του αρχηγού του κράτους, πάντως της επέβαλε την ποινή με αναστολή, εάν δεν «υποτροπιάσει» για τα επόμενα πέντε χρόνια, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.
Η Μπουγιουκσαράτς διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι «δεν επιθυμούσε» να προσβάλει τον αρχηγό του κράτους. Όμως οι εκπρόσωποι του προέδρου τόνισαν ότι το κείμενο αυτό υπερέβη τα εσκαμμένα της «ελευθερίας της έκφρασης», αλλά και «τα όρια της κριτικής» και είχε στόχο να «ταπεινώσει» τον πρόεδρο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Η προσβολή του αρχηγού του κράτους συνιστά ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει έως και τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Τουρκία.
Ο νόμος αυτός σπάνια χρησιμοποιείτο έως ότου αναδείχθηκε στην προεδρία ο Ερντογάν, τον Αύγουστο του 2014: έκτοτε, οι εισαγγελείς έχουν ασκήσει περίπου 2.000 διώξεις για προσβολή εναντίον του αρχηγού του κράτους.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι σκιτσογράφοι, δημοσιογράφοι, ακόμη και έφηβοι.


πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive