Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Bόλος: Σχεδιάζεται εστιατόριο που θα έχει υπαλλήλους μόνο άτομα με αναπηρία

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Σάββατο, Ιουνίου 04, 2016
Από τον ερχόμενο Μάιο, η πόλη του Βόλου θα αποκτήσει μια μικρή... καντίνα όπως υποδηλώνει η ονομασία της επιχείρησης "Le Petite Cantine", μια επιχείρηση που θα απασχολεί αποκλειστικά και μόνο άτομα με αναπηρία. 

Την ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου, ιδιαίτερου χώρου είχε ο 33χρονος Διονύσης-Νεκτάριος Δαλούκας, ο οποίος και ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας ...
80%.  
Ο 33χρονος Διονύσης - Νεκτάριος Δαλούκας
Ο 33χρονος Διονύσης - Νεκτάριος Δαλούκας Για να χρηματοδοτήσει το εγχείρημά του, που κοστολογείται γύρω στα 35.000 ευρώ, στράφηκε σε πλατφόρμα crowdfunding. "Είμαι ο ίδιος άτομο με ειδικές ανάγκες και από προσωπική εμπειρία μου ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης καντίνας. Να φτιάξουμε έναν χώρο με δική του ταυτότητα, στον οποίο θα εργάζονται μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό να τονίσουμε την παραγωγικότητά μας και να εργαστούμε ισότιμα" δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Δαλούκας. 

Το εστιατόριο "La petite Cantine" θα λειτουργεί από τον Μάιο έως τα τέλη φθινοπώρου -δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών- σε χώρο - κτήμα που έχει ήδη επιλεγεί και είναι κεντρικά της πόλης του Βόλου. 

Τα πρωινά θα σερβίρει καφέ και τα απογεύματα, φαγητό, με το μενού να δίνει έμφαση στη μεσογειακή διατροφή. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κοντέινερ, όπου η κουζίνα θα είναι ειδικά διαμορφωμένη για να εργάζονται τα άτομα με αναπηρία, ενώ οι πελάτες θα απολαμβάνουν την επαφή με τη φύση, καθώς οι μεγάλοι θα μπορούν να χαλαρώνουν, απολαμβάνοντας κοκτέιλ και τα παιδιά να παίζουν στον ελεύθερο χώρο πρασίνου. 

"Θεωρώ ότι οι ανάπηροι αντιμετωπίζουν μια μορφή ρατσισμού, όμως είναι παραγωγικοί. Δεν μπορούμε να αποξενώνουμε έναν που πάσχει από ζαχαροδιαβήτη, έναν κωφάλαλο και έναν που έχει μια μορφή καρδιοπάθειας" αναφέρει ο 33χρονος εμπνευστής της ιδέας. 

 
Μεταγενέστερος στόχος είναι, τους χειμερινούς μήνες, το εστιατόριο να μεταφέρεται σε πέτρινο κτίριο -στο οποίο θα έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες- μέσα στο ίδιο κτήμα ώστε να λειτουργεί το "La petite Cantine" καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. 

Όσο για το τι κάνει μοναδική την επιχείρηση; 
Ο 36χρονος φωτογράφος στο επάγγελμα, σημείωσε: 

«Πρόκειται για κατάστημα που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Κατ’ αρχήν, όσοι θα εργάζονται, θα είναι αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. 

Θα έχουμε παιδιά κωφά, με κινητική αναπηρία, με νοητική στέρηση, με καρδιοπάθειες, προχωρημένο βαθμό σακχαροδιαβήτη που έχει χτυπήσει και τα μάτια, ενώ μελλοντικά σκεφτόμαστε να εντάξουμε και άτομα με ολική τύφλωση. Με μεγάλη μας χαρά περιμένουμε και το ΦΕΚ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κοινωφελή εργασία, ώστε να απασχολούμε άτομα με υψηλή παραβατικότητα και να μειώνεται η ποινή τους, συνήθως για οικονομικά εγκλήματα. Κάτι ανάλογο δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. 

Επίσης απασχολούμε και δύο άστεγους από το πρόγραμμα ένταξης της Κοινωνικής Μέριμνας και συζητάμε μελλοντικά και από το ΚΕΘΕΑ για πρώην χρήστες και φορείς οροθετικούς. Αν και για το τελευταίο, έχουμε δεχθεί τρομερό πόλεμο, γιατί δυστυχώς ακόμη εν έτει 2016 κάποιοι πιστεύουν ότι και να σε αγγίξει ένας οροθετικός μπορεί σου μεταδώσει AIDS. 

Από θέμα υλικοτεχνικών δομών θα έχουμε τουαλέτες ΑΜΕΑ, πάτωμα ειδικό για να κινούνται άνετα στο χώρο τα αμαξίδια, οδηγό τυφλών, καταλόγους Braille, καταλόγους σήμανσης τυφλών για να «βλέπουν» τους χώρους και που θα κινούνται. Επίσης, θα λειτουργήσει το μπαρ για αμαξίδια. 

Μέχρι τώρα υπάρχει μόνο ένα στην Σκωτία, το δικό μας θα είναι το δεύτερο στην Ευρώπη, που δεν θα απομονώνει έναν άνθρωπο που θέλει να πιει ένα ποτό του. Το «La petite cantine» θα είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. 

Στην ουσία δημιουργούμε έναν πολυχώρο, όπου θα πραγματοποιούνται πολλές δράσεις, π.χ. στο κομμάτι της ψυχοθεραπείας μια και θα απασχολούμε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, του πολιτισμού, των εικαστικών και άλλων πολιτιστικών δρώμενων, θα κάνουμε παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.». Με τον ίδιο να είναι πιστοποιημένος με πρόβλημα αναπηρίας 80%, λόγω της καρδιοπάθειας που αντιμετωπίζει, ευελπιστεί ότι μέσα από όλο αυτό, θα κερδηθεί μία μικρή «μάχη» στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία: «Πάμε να σπάσουμε πολλά ταμπού. Βέβαια, είναι και το άλλο. 

Οι Έλληνες έχουμε ένα κακό. Θέλουμε να τα κάνουμε όλα τέλεια. Όμως, για να γίνει κάτι τέλεια, πρέπει να κάνεις θυσίες. Αν δεν πάει καλά, θα μας σταυρώσουν κι ας ακούγεται σκληρό. Παλεύουμε όμως να κερδίσουμε μία ισότιμη θέση στην κοινωνία». 


Πληροφορίες 

http://e-thessalia.gr 

http://www.skai.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive