Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται για τους οδηγούς που θα διέρχονται από την κοιλάδα των Τεμπών σε μερικούς μήνες.
Η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», που έχει την εκμετάλλευση της εθνικής οδού μέχρι το 2038, αλλάζει το σύστημα καταβολής διοδίων στην περιοχή με στόχο να μην μπορεί κανείς πλέον να ...
μπει ή να βγει στην εθνική οδό χωρίς να πληρώσει.
Η σχετική πολυσέλιδη μελέτη είναι έτοιμη και έχει ήδη σταλεί στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας και στους άμεσα ενδιαφερόμενους Δήμους Τεμπών και Δίου- Ολύμπου.
Συνοπτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Κosmoslarissa.gr, οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:
-Μπαίνουν εκ νέου σε λειτουργία τα διόδια στα Τέμπη, όπως παλαιότερα, και καταργούνται εκείνα στον Πυργετό. Για τον σκοπό αυτό στο σημείο θα δημιουργηθεί νέος κόμβος ο οποίος θα λειτουργεί σε συνδυασμό και με την διέλευση προς τις σήραγγες.
-Δημιουργούνται πλευρικά διόδια (από και προς Θεσσαλονίκη) στις περιοχές του Ευαγγελισμού και του Πλαταμώνα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα με το νέο δρόμο.
-Με τις αλλαγές αυτές όλα τα διερχόμενα οχήματα θα πληρώνουν διόδια και δεν θα μπορούν να παρακάμπτουν προσωρινά την εθνική οδό όπως γίνεται σήμερα π.χ μέσω Πυργετού.
Τα νέα διόδια πρόκειται, σύμφωνα με την εταιρία,  να τεθούν σε λειτουργία παράλληλα με την ολοκλήρωση των σηράγγων την προσεχή Άνοιξη.
Όμως θα πρέπει να τονιστεί πως όταν θα τεθεί σε λειτουργία η παράκαμψη της κοιλάδας, οι παραπάνω αλλαγές και τα νέα διόδια (πλευρικά και μη) θα ισχύουν κανονικά για εκείνους που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν μέσα από τα Τέμπη, δηλαδή από την σημερινή παλιά εθνική οδό. Με μια σημαντική διαφοροποίηση: Τα φορτηγά και εν γένει τα βαρέα οχήματα θα απαγορεύεται να διέρχονται από τον σημερινό δρόμο και θα ταξιδεύουν υποχρεωτικά μέσα από τις σήραγγες.
Τα διόδια των σηράγγων λέγεται ότι θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά και μάλιστα οι οδηγοί θα πληρώνουν τόσο μπαίνοντας (Μακρυχώρι) όσο και βγαίνοντας (Λεπτοκαρυά)!
Πάντως από την πλευρά της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» σπεύδουν να μας διευκρινίσουν ότι μια διαδρομή από την Λάρισα μέχρι τον Πλαταμώνα, μέσω των σηράγγων, θα κοστίζει 3,10 ευρώ, όπως προβλέπεται άλλωστε από τη σύμβαση, ενώ σήμερα το κόστος είναι 3,40 ευρώ. Μόνο που σήμερα αρκετοί το αποφεύγουν αξιοποιώντας τις παρακάμψεις που σύντομα δεν θα υπάρχουν.
Οι νέες αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους κατοίκους δεκάδων χωριών της περιοχής καθώς όλες οι μετακινήσεις πλέον θα πληρώνονται.
Με πόση στωικότητα θα το δεχτούν; Θα δείξει…

Κώστας Τόλης

ΠΗΓΗ