Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Σκοτώνουν τις μασκώτ όταν είναι ανυπάκουες

Posted by Β.Π. Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2016
Σκότωσαν τζάγκουαρ που χρησιμοποίησαν ως μασκότ σε λαμπαδηδρομία
Ολυμπιακοί 2016
Η Τζούμα, ένα θηλυκό τζάγκουαρ έχασε τη ζωή του σε τελετή λαμπαδηδρομίας στη Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου. Τη χρησιμοποίησαν ως μασκότ, όμως εκείνη...
ξέφυγε από τους ιθύνοντες. Τις έριξαν ηρεμιστικά βέλη που, όμως δεν είχαν αποτέλεσμα. Έτσι την πυροβόλησαν θανάσιμα. 
Το συμβάν έγινε σε κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης που έχει και εγκαταστάσεις για άγρια ζώα. Στη λαμπαδηδρομία που έγινε τη Δευτέρα αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη Τζούμα καθώς η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο είναι ένα χαμογελαστό τζάγκουαρ. 

Η Τζούμα ήταν δεμένη κατά τη διάρκεια της τελετής αλλά κατάφερε να ξεφύγει και να μπει μέσα σε ένα πάρκο. Οι στρατιώτες την ακολούθησαν για την πιάσουν. Ένας από αυτούς βρέθηκε αντιμέτωπος με το ζώο που του επιτέθηκε. Οι υπόλοιποι στρατιώτες του έριξαν βέλη με αναισθητικό που όμως δεν «έπιασαν» την Τζούμα. Στη συνέχεια την πυροβόλησαν στο κεφάλι.
Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές τόσο για το θάνατο της Τζούμα, όσο και για την εικόνα ένα δεμένο ζώο να διακρίνεται πίσω από την ολυμπιακή φλόγα.

Η ολυμπιακή επιτροπή αναγνώρισε πως ήταν εξαρχής λάθος που χρησιμοποιήθηκε τζάγκουαρ στην τελετή. «Κάναμε λάθος που επιτρέψαμε η ολυμπιακή φλόγα, σύμβολο ειρήνης και ενότητας, να παρουσιαστεί δίπλα σε ένα αλυσοδεμένο άγριο ζώο» τόνισε σε ανακοίνωσή της.
Το περιστατικό προκάλεσε φυσικά και τις αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων της βραζιλιανικής AFU και της αμερικανικής PETA που ζήτησαν εκ νέου να μην χρησιμοποιούνται άγρια ζώα σε επιδείξεις.
Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, τα τζάγκουαρ είναι είδος υπό εξαφάνιση στη νότια Αμερική. Έχουν μάλιστα ήδη εξαφανιστεί στην Ουρουγουάη και το Ελ Σαλβαδόρ.
  • Blogroll

  • Blog Archive