Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

«Έφυγε» ο θρυλικός φωτογράφος Μπιλ Κάνιγχαμ

Posted by Β.Π. Κυριακή, Ιουνίου 26, 2016

Μεταξύ άλλων, είχε πει: «Τα χρήματα είναι το πιο φτηνό πράγμα. Η ελευθερία είναι το πιο ακριβό»

Ο υπέροχος Μπιλ Κάνιγχαμ δεν είναι πια εδώ.
Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο στο Μανχάταν και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τους The New York Times.
Είχε νοσηλευθεί στο νοσοκομείο πρόσφατα, μετά από...
εγκεφαλικό. Ήταν 87 ετών.
Ο θρυλικός φωτογράφος των New York Times, Μπιλ Κάνιγχαμ, είχε δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό ύφος στη φωτογραφία μόδας: Έβγαινε «απλά» στους δρόμους της Νέας Υόρκης και φωτογράφιζε τους ανθρώπους των οποίων το στιλ τραβούσε το βλέμμα του.

Εργαζόταν εδώ και 40 περίπου χρόνια για τους New York Times και υπήρξε χαρακτηριστική φιγούρα της πόλης –είχε ανακηρυχθεί «ζωντανό μνημείο».
Μπορούσε κανείς να τον δει πάνω το ποδήλατό του φορώντας ένα μπλε σακάκι, χακί παντελόνι και σνίκερ, με την κάμερα περασμένη γύρω από το λαιμό του.

Οι φωτογραφίες του δεν επικεντρώνονταν τόσο στα ρούχα, όσο στο αμάλγαμα, στην ανθρώπινη γεωγραφία των δρόμων της Νέας Υόρκης.

Η σιδηρά κυρία της Vogue, Αν Γουίντουρ είχε πει «δεν ξέρω πόσες φορές με έχει φωτογραφίσει ο Μπιλ. Αλλά όλοι ντυνόμαστε για εκείνον...»

Ο σχεδιαστής μόδας Όσκαρ ντε λα Ρέντα σημείωνε: «Είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει την οπτική ιστορία της Νέας Υόρκης των τελευταίων 40 - 50 χρόνων. Και είναι τόσο διακριτικός. Δεν γνωρίζω τίποτα για τη ζωή του. Εκτός από το ποδήλατο του...»

Ο Μπλι Κάνιγχαμ δεν πήγαινε να δει ταινίες.
Δεν είχε τηλεόραση.
Όπως γράφουν οι New York Times, έπαιρνε πρωινό σχεδόν καθημερινά στο Stage Star Deli στην Δυτική 55η Οδό, όπου κάποιος μπορούσε να πιει ένα φλιτζάνι καφέ και να φάει ένα λουκάνικο, αυγά και τυρί με -μέχρι πρόσφατα- λιγότερα από 3 δολάρια.

Ζούσε μέχρι το 2010 σε ένα στούντιο πάνω από το Κάρνεγκι Χολ περιτριγυρισμένος από σειρές και σειρές συρτάρια, όπου κρατούσε όλα τα αρνητικά του.
Μεταξύ άλλων, είχε πει: «Τα χρήματα είναι το πιο φτηνό πράγμα. Η ελευθερία είναι το πιο ακριβό».

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive