Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Δολοφονία με «άρωμα» Brexit - Θρήνος για την βουλευτή των Εργατικών

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2016

Δολοφονία με «άρωμα» Brexit - Θρήνος για την βουλευτή των Εργατικών

 Θα έκαναν τα πάντα για να υπερψηφιστεί η παραμονή στην ΕΕ, αυτοί που δεν διστάζουν να δολοφονούν ολόκληρους λαούς; 

Νεοναζί ο δράστης.
 
"Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν στο Reuters ότι είναι πιθανό να ενισχυθεί το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε."

Αμηχανία, οργή και προβληματισμός επικρατεί στη Βρετανία, μία μέρα μετά την είδηση της δολοφονίας της 41χρονης βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ και λίγες ....
ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου.
Για τη δολοφονία της συνελήφθη ένας 52χρονος άνδρας κοντά στο σημείο της επίθεσης και η αστυνομία ξεκαθάρισε ότι δεν αναζητεί άλλους υπόπτους. Aν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του φερόμενου ως δράστη, ο Τόμας Μέιρ φαίνεται ότι είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως γνωστοποίησε  μια αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό», καθώς «σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.
Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι. Σύμφωνα με τον αδελφό του, τον Σκοτ Μέιρ, ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή. «Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τον άκουσαν να φωνάζει «Πρώτα η Βρετανία», δηλαδή το όνομα μίας ακροδεξιάς ομάδας, η οποία κατά το παρελθόν έχει στοχοποιήσει μουσουλμάνους και έχει εισβάλει σε τζαμιά. Η ίδια η ακροδεξιά ομάδα αυτοχαρακτηρίζεται «ως ένα πατριωτικό πολιτικό κόμμα και ένας οργανισμός άμυνας του δρόμου».
Παρόλα αυτά ο επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας, σύμφωνα με το Reuters επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τη δολοφονία την οποία χαρακτήρισε «απόλυτα αηδιαστική».
Ο άνδρας της Κοξ, Μπρένταν είπε ότι η σύζυγος του «πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και γι’ αυτόν έδινε μάχη κάθε ημέρα της ζωής της με ενέργεια και όρεξη για την ζωή». Επίσης ζήτησε από όλους τους πολίτες «να δώσουν μάχη εναντίον του μίσους που την σκότωσε. Το μίσος δεν έχει δόγμα, φυλή ή θρησκεία. Είναι δηλητηριώδες».
Η 41χρονη βουλευτής, η οποία ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών, είχε επισκεφθεί την εκλογική περιφέρεια της στο Μπρίστολ προκειμένου να συζητήσει με την τοπική κοινωνία για το δημοψήφισμα. Την ώρα που έβγαινε από τον χώρο της συγκέντρωσης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας άνδρας με λευκό καπέλο την πλησίασε και την πυροβόλησε δύο φορές. Η Κοξ έπεσε στο έδαφος και στη συνέχεια ο δράστης την πλησίασε και την πυροβόλησε και στο πρόσωπο. Όταν περαστικοί προσπάθησαν να τον σταματήσουν τότε εκείνος έβγαλε ένα στρατιωτικό μαχαίρι και άρχισε να χτυπά την βουλευτή, η οποία ήταν αιμόφυρτη στο δρόμο.
Ο ιδιοκτήτης καφετέριας, Κλαρκ Ρόθγουελ, βρισκόταν μπροστά στην επίθεση και είπε στα βρετανικά κανάλια ότι «κάποιος προσπάθησε να τον αρπάξει (τον δράστη). Πάλεψε μαζί του και μετά εκείνος έβγαλε ένα μαχαίρι, που έμοιαζε με κυνηγετικό μαχαίρι και άρχισε να την χτυπά περίπου 6 φορές. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν μακριά».
Η επίσημη εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, ενώ το ίδιο έκαναν όλες οι εκστρατείες χθες μετά την είδηση της δολοφονίας. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα επηρεάσει η δολοφονία το βρετανικό δημοψήφισμα. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν στο Reuters ότι είναι πιθανό να ενισχυθεί το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
«Η τραγωδία αυτή έχει σοκάρει τους πάντες στην εκστρατεία και ιδίως τους ανθρώπους στο Γιορκσάιρ που εργάζονταν μαζί της. Υπό το φως αυτών των φριχτών νέων, αναστείλαμε την εκστρατεία μας για σήμερα και αύριο», ανακοίνωσε ο Γουίλ Στρόου, ο εκτελεστικός διευθυντής της Stronger In Europe, με ανάρτησή του στο Facebook.
Θλίψη στην κεντρική πολιτική σκηνή
«Η οικογένεια των Εργατικών και όλη η χώρα έχουν υποστεί σοκ και εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο της Κοξ που, όπως είπε, ήταν αφοσιωμένο μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου. «Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά της», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Εκφράζω μαζί με τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν την βαθιά μου οδύνη για την δολοφονία μιας νεαρής βουλευτίνας, που ήταν προφανώς μια νεαρή γυναίκα με σπουδαίο ταλέντο, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της στην εκλογική της περιφέρεια. Αυτή είναι μια επίθεση ενάντια σε όσους θεωρούν την δημοκρατία σημαντική και έχουν πίστη σε αυτή», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εξέφρασε την «βαθιά του θλίψη» μετά τη δολοφονία και επισήμανε ότι «μέσω εκείνης, στοχοθετήθηκε το δημοκρατικό μας ιδεώδες». «Βαθιά θλίψη για την Τζο Κοξ και τον βρετανικό λαό. Μέσω εκείνης, το δημοκρατικό μας ιδεώδες στοχοθετήθηκε. Να μην το ανεχθούμε ποτέ» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.
Ποια ήταν η βουλευτής των Εργατικών
Η Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε πανεπιστήμιο. Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ.
Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

πληροφορίες από ενικό
  • Blogroll

  • Blog Archive