Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Τοξικά έθαβε η Monsanto στην Ουαλλία

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Κυριακή, Ιουνίου 05, 2016
Τοξικά έθαβε η Monsanto στην Ουαλλία

Χημικά ανιχνεύθηκαν στα νερά και την ατμόσφαιρα...

Oπως αποδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, η χημική βιομηχανία Monsanto είχε εκμισθώσει τις υπηρεσίες υπεργολάβων για να «ξεφορτωθούν» πολλές χιλιάδες τόνους τοξικών αποβλήτων σε παράνομες χωματερές της Ουαλλίας, παρότι γνώριζε ότι με τα προϊόντα της μπορούσαν να προσβάλουν και να μολύνουν τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οπως αναφέρει ...
  ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, η έρευνα ξεκίνησε όταν ανιχνεύθηκαν χημικά στον υδροφόρο ορίζοντα και την ατμόσφαιρα περιοχής όπου είχαν σωρευθεί τα τοξικά χημικά επί 30 χρόνια. Ο καθαρισμός της περιοχής στη νότια Ουαλλία θα κοστίσει περισσότερο από εκατό εκατομμύρια στερλίνες.
Παλαιότερο πόρισμα που ήλθε σε γνώση της Guardian, δείχνει ότι τουλάχιστον 67 χημικά, μεταξύ των οποίων παράγωγα του agent orange, διοξίνες και ΡCB, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν παρασκευασθεί αποκλειστικά από την Monsanto, βρέθηκαν σε πορώδη πετρώματα του ορυχείου που χρησιμοποιούνταν ως χωματερή, αν και δεν θα έπρεπε να φιλοξενεί χημικά απόβλητα.
Το ορυχείο Μπροφίσκιν, κοντά στο Κάρντιφ της Ουαλλίας, διερράγη το 2003, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση τοξικών αερίων σε ολόκληρη την γύρω περιοχή. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί, ωστόσο, ουδέποτε έμαθαν την πραγματικότητα για την κατάσταση ή το περιεχόμενο του ορυχείου.
Οπως εξηγεί ο Ντάγκλας Γκόβαν, σύμβουλος σε ζητήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και συντάκτης της πρώτης επίσημης έκθεσης για το πρόβλημα, που χρονολογείται από το 1972 και αποκαλύφθηκε όταν βρέθηκαν νεκρές από δηλητηρίαση εννιά αγελάδες σε τοπική φάρμα, «οι αρχές γνώριζαν την κατάσταση αλλά δεν έκαναν τίποτα. Υπάρχουν ενδείξεις αμέλειας, ανικανότητας και συγκάλυψης, η οποία και όξυνε το πρόβλημα».
Οι νέες πληροφορίες αποδεικνύουν ότι η Monsanto γνώριζε από το 1965 ότι τα πολυχλωριωμένα διφενύλια που χρησιμοποιούνται στα επιβραδυντικά υγρά κατά της πυρκαγιάς και στις μονώσεις συγκεντρώνονταν στο μητρικό γάλα, αλλά και τους ποταμούς, τη χλωρίδα και την πανίδα.
Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, το 1953 χημικοί της εταιρείας έκαναν πειράματα με τα ίδια χημικά σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 50% των πειραματόζωων πέθαναν μετά τη χορήγηση μέτριας δόσης PCB. Ομως, η Monsanto εξακολούθησε να τα παρασκευάζει και να «ξεφορτώνεται» τα τοξικά λύματά της στη νότια Ουαλλία μέχρι το 1977. Επιτροπή στελεχών της βιομηχανίας, αξιολόγησαν εναλλακτικές λύσεις. Σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι υπήρχε αύξηση των συγκεντρώσεων του επικίνδυνου χημικού στο μητρικό γάλα, αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδα σε όλο τον κόσμο. Και καταλήγουν λέγοντας «η μοναδική λύση είναι να μην κάνουμε και να μην πούμε τίποτα. Να δημιουργήσουμε προπέτασμα καπνού, να σταματήσουμε άμεσα την παρασκευή του Aroclors (που περιείχε πολυχλωριωμένα διφενύλια) και να αντιδράσουμε υπεύθυνα παραδεχόμενοι την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί το χημικό. Μια χειρόγραφη σημείωση στο περιθώριο της έκθεσης λέει «το μεγάλο ερώτημα είναι τι να κάνουμε, να μιλήσουμε στους πελάτες και να τους βοηθήσουμε να καθαρίσουν τον τόπο ή να παραμείνουμε ενεργοί στο τομέα».
Η Monsanto σταμάτησε να παρασκευάζει PCΒ στις ΗΠΑ το 1971, αλλά η βρετανική κυβέρνηση αν και γνώριζε από 1960 τους κινδύνους επέτρεψε την παραγωγή του στην Ουαλλία μέχρι το 1977.
  • Blogroll

  • Blog Archive