Σάββατο 16 Ιουλίου 2016


Τεταμένη παραμένη η κατάσταση στην Τουρκία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο. Οι υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του προέδρου της χώρας και ...
βγήκαν στους δρόμους όπως τους ζητήθηκε, ενισχύοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις. Πάνω από 1.500 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί, ενώ οι νεκροί από τις συγκρούσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 90.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ακόμη στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» από όπου και συντονίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των πραξικοπηματιών. Η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο στην Άγκυρα παραμένουν ακόμη πυρήνες πραξικοπηματιών. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Οι ένοχοι θα πληρώσουν ακριβά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας ως υποκινητή των πραξικοπηματιών τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχό του και σήμερα ορκισμένο εχθρό του. Ωστόσο ο Γκιουλέν, που κατοικεί στις ΗΠΑ, απέρριψε τις κατηγορίες. «Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους το πραξικόπημα και είναι προσβλητικό να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με αυτό», δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Τούρκους αξιωματούχους, τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις μεταξύ των πραξικοπηματιών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.
Η τουρκική τηλεόραση που επαναλειτουργεί μεταδίδει πλάνα από συλλήψεις στρατιωτικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Στο βίντεο που ακολουθεί στρατιώτες εμφανίζονται να παραδίδονται στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη με ψηλά τα χέρια. Πάνω από 1.500 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέντε στρατηγοί και δεκάδες συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους. «Το πραξικόπημα απετράπη και οι οργανωτές του συλλαμβάνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι οι πρωτεργάτες της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθησαν. «Μην ανησυχείτε είμαστε στην αρχή του έργου μας. Ο λαός είναι η μόνη δύναμη που θα οδηγήσει το έθνος» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Την ίδια στιγμή αξιωματικοί του στρατού που συνδέονται με τον πραξικόπημα διαμήνυαν πως η μάχη συνεχίζεται με αποφασιστικό τρόπο. Οι εν λόγω αξιωματικοί, που αυτοαποκαλούνται «Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα», καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive