Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ: 5,053 δισ. οι απλήρωτοι φόροι

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2016
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών φτάνουν το μισό ΑΕΠ της χώρας, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ο νέος φορολογικός «γολγοθάς».
Από τα στοιχεία της ...
Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι ο Μάιος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες αφού οι απλήρωτοι φόροι άγγιξαν τα 89 δισ. ευρώ και εκφράζονται φόβοι για τρομακτική έκρηξη αυτών των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο, πριν ακόμη οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά με τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν φέτος για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, συσσωρεύτηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,25 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,17 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

«Φουσκώνουν» επικίνδυνα

Τα χρέη προς την Εφορία «φουσκώνουν» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα και «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Οι «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, έφτασαν στα 5,584 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,053 δισ. είναι απλήρωτοι φόροι.
Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τότε το συνολικό χρέος ανέρχεται πλέον στα 88,889 δισ. ευρώ.
Από τα νέα χρέη ύψους η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 697 εκατ. ευρώ.
Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83,3 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,263 δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης συνολικές οφειλές 417 εκατ. ευρώ.
Τα δύσκολα για τους φορολογούμενους είναι μπροστά, αφού από το τέλος του μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο καλούνται να πληρώσουν δύο ή και τρεις «φορο-λογαριασμούς» πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει να εισπράξει φόρους ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να κλείσει το 2016 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, για να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» τον Μάιο του 2017.
Ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τα έσοδα είναι ο Ιούλιος, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 5,575 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί.
Μέχρι τις 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος καθώς η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης (η προθεσμία εκπνέει στις 15 Ιουλίου).
Παράλληλα από αυτόν τον μήνα η παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων έγινε ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση.
Οσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους προς την Εφορία εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες, τότε αυτομάτως θα βγαίνουν από τη ρύθμιση και θα απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ασχοληθεί με την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η εκκαθάριση του φόρου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου και αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά.
Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει πιθανότατα σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο.
Τη χαριστική βολή θα δώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, που θα αφαιρέσουν 1,1 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων.

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive