Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016


Οι νύχτες της Τρίτης στο κέντρο προσφύγων στη Ριτσώνα είναι διαφορετικές από τις υπόλοιπες. Με πρωτοβουλία ενός Χαλκιδαίου, τα προσφυγόπουλα έχουν αναδείξει την ημέρα ως την αγαπημένη τους και περιμένουν με αγωνία να δουν κινηματογράφο.
Ο φωτογράφος από την ....
Χαλκίδα Βασίλης Νίκας έρχεται με κάμερες στο χέρι, μηχανήματα, προτζέκτορα και χαμόγελο, ενώ όλη την εβδομάδα φροντίζει τις λεπτομέρειες και οργανώνει τα πάντα, ώστε την Τρίτη να είναι όλα έτοιμα και στη θέση τους για την προβολή.
Όπως δηλώνει ο κ. Νίκας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Κάθε φορά μαζεύονται και παρακολουθούν την ταινία γύρω στα 150 παιδιά, αλλά έχουμε και μεγάλους. Και κάποιοι γονείς, γύρω στους 20, είναι μόνιμοι θεατές μας».
Η χαρά και η προσμονή των παιδιών της Ριτσώνας για τις κινηματογραφικές Τρίτες έχουν συγκινήσει ιδιαίτερα τον Βασίλη Νίκα. «Δεν χάνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία που κάθε φορά φέρνω στο Κέντρο. Μόλις με δούνε να μπαίνω, μαζεύονται γύρω μου, έρχονται να με καλωσορίσουν, να με βοηθήσουν. Περιμένουν υπομονετικά να στήσω τον προτζέκτορα, να τακτοποιήσω ό,τι χρειάζεται και αμέσως μετά, παίρνουν θέση. Είναι όλα τα παιδάκια κατενθουσιασμένα κι αυτό είναι που με κάνει πολύ χαρούμενο. Εξάλλου, είχα έρθει στο camp ως εθελοντής για να βοηθήσω και να προσφέρω. Κάποια στιγμή ένας φίλος μου, μού το πρότεινε ως ιδέα, το σκέφτηκα και το αποφάσισα αμέσως. Μόλις είπα την ιδέα μου στα παιδιά καταχάρηκαν».
Η επιλογή των ταινιών, όπως τονίζει ο κ. Νίκας, γίνεται κατόπιν σκέψης και προγραμματισμού. «Ψάχνω όλη την εβδομάδα ποια ταινία να πάω στα παιδιά για να δούνε. Βέβαια, όλες είναι animation και μεταγλωττισμένες στα αραβικά. Για να την καταλάβουν και να την ευχαριστηθούν» συμπληρώνει.
Ήδη, έχουν προβληθεί 20 ταινίες κινουμένων έργων και animation, ενώ έπεται συνέχεια, καθώς όπως διευκρινίζει ο κ. Νίκας, «τα παιδιά έχουν συνηθίσει και δεν θέλουν να σταματήσω. Κι ούτε πρόκειται. Όσο η Ριτσώνα θα είναι ανοιχτή και θα λειτουργεί, εγώ θα έρχομαι να κάνω προβολές».


tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive