Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ποιος ήταν ο δράστης του μακελειού στο Ντάλας

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Ιουλίου 10, 2016
Μόνον ένας: ο 25χρονος Μίκα Τζόνσον, που σκοτώθηκε κι αυτός από εκρηκτικό μηχανισμό της αστυνομίας, αφού σκότωσε 5 ένστολους και τραυμάτισε άλλους 7 στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας εναντίον μαύρων.
«Πιστεύουμε ότι τώρα η πόλης είναι ασφαλής», δήλωσε ο δήμαρχος του Ντάλας, Μάικ Ρόουλινγκς, αν και ...
συνεχίζονται οι έρευνες στο παρελθόν του Τζόνσον και στις πρόσφατες κινήσεις του για να εξακριβωθεί ότι πράγματι δεν είχε συνεργάτες.
Χθες οι αστυνομικοί έκαναν λόγο για «συντονισμένη επίθεση με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός ελεύθερου σκοπευτή» και εξακολουθούν να κρατούν ακόμα τρεις υπόπτους, για τους οποίους όμως δεν έχουν δώσει καμία λεπτομέρεια στη δημοσιότητα.
Μίκα Τζόνσον AP PHOTO
Στο σπίτι όπου έμενε ο Τζόνσον με τη μητέρα του, στο προάστιο Μεσκίτ, η αστυνομία βρήκε υλικά για κατασκευή βομβών, καραμπίνες, πυρομαχικά και ένα ημερολόγιο τακτικών μάχης.
Γνωστοί του είπαν ότι ο 25χρονος αγαπούσε το μπάσκετ και έπαιζε πολλές φορές επί ώρες, ενώ δεν έδειχνε ενδιαφέρον για την πολιτική, αν και στην ιστοσελίδα του στο Facebook ήταν «φίλος» σε σελίδες οργανώσεων Αφροαμερικανών.
Μεταξύ άλλων στο Νέο Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων, που έχει ιδρυθεί στο Ντάλας, και στην African American Defense League, που στις αρχές της εβδομάδας είχε αναρτήσει στον χώρο της στο Facebook μήνυμα, ενθαρρύνοντας τη βία κατά αστυνομικών ως απάντηση στις δολοφονίες των μαύρων:
«Το Γουρούνι πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα! Εσείς και εμείς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και δεν εννοούμε τις θορυβώδεις πορείες ή τη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις. Πρέπει να "κινητοποιήσουμε τους στρατιώτες!". Είναι η ώρα να επισκεφθούμε τη Λουιζιάνα και να οργανώσουμε ένα μπάρμπεκιου» 

Καταγγελία και αποστράτευση

Μίκα Τζόνσον AP PHOTO
Επί έξι χρόνια, αρχής γενομένης από το 2009, ο Τζόνσον υπηρέτησε ως φαντάρος με ειδικότητα στην ξυλουργία και τις κατασκευές.
Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, τον Μάιο του 2014 κι ενώ βρισκόταν ήδη έξι μήνες στο Αφγανιστάν κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από μια συνάδελφό του.
Ο στρατός τον έστειλε πίσω στις ΗΠΑ με τη σύσταση να διωχθεί από το σώμα με «όχι τιμητική αποστράτευση», σύσταση ασυνήθιστη, όπως παραδέχτηκε και ο δικηγόρος του, που είπε ότι η καταγγέλλουσα κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του γι' αυτήν και την οικογένειά της και ζήτησε ο Τζόνσον να υποχρεωθεί να αναζητήσει «ψυχιατρική υποστήριξη».
Τελικά ο Τζόνσον δεν αποστρατεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2015, και μάλιστα με «τιμητική αποστράτευση».
«Κάποιος τα έκανε θάλασσα στη διοίκηση του στρατού» παραδέχθηκε ο δικηγόρος, «αλλά τελικώς ήταν προς όφελος του πελάτη μου».

«Το Σαββατοκύριακο της οργής»

Διαδήλωση στο Φοίνιξ κατά της αστυνομικής βίας AP PHOTO
Την πολύνεκρη επίθεση στο Ντάλας πυροδότησαν οι βίαιοι θάνατοι δυο μαύρων από σφαίρες αστυνομικών στη Μινεσότα και τη Λουιζιάνα.
Εκτός από το Ντάλας επιθέσεις εναντίον αστυνομικών σημειώθηκαν και σε άλλες Πολιτείες.
Στο Τενεσί, για παράδειγμα, ένας μαύρος βετεράνος του στρατού σκότωσε μια γυναίκα και τραυμάτισε τρεις ακόμα -μεταξύ αυτών κι ένα αστυνομικό- όταν άνοιξε αδιακρίτως πυρ σε λεωφόρο. Μετά τη σύλληψή του είπε στους ανακριτές ότι τον βασάνιζε η αστυνομική βία κατά των μαύρων.
Στο Μιζούρι, χθες, ένας αστυνομικός δέχθηκε πυρά στην πλάτη ενώ είχε βγει από το περιπολικό για να ελέγξει τα στοιχεία μαύρου οδηγού τον οποίο είχε σταματήσει. Ο δράστης συνελήφθη, αλλά τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.
Στην Τζόρτζια άλλος ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του από σφαίρα όταν ανταποκρίθηκε σε κλήση πολίτη που ανέφερε διάρρηξη στο αυτοκίνητό του. Και σε αυτή την περίπτωση τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, ως επί το πλείστον ειρηνικές, σε διάφορες πόλεις, όπως το Χιούστον, η Νέα Ορλεάνη, το Μπατόν Ρουζ στη Λουιζιάνα και το Σαν Φρανσίσκο, ενώ οι επικεφαλής του κινήματος «Black Lives Matter» καταδίκασαν μεν τις δολοφονίες στο Ντάλας αλλά ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν έτσι κι αλλιώς τις προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του «Σαββατοκύριακου Οργής» στη Φιλαδέλφεια.
Το Ντάλας θα επισκεφθεί στις αρχές της εβδομάδες ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μετά τα γεγονότα ανακοίνωσε ότι θα συντομεύσει την επίσκεψή του στην Ισπανία για να επιστρέψει νωρίτερα στις ΗΠΑ.

 efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive