Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Μείωση των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ για τις ειδικές κατηγορίες και αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων φέρνει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Ρύθμιση του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπει την ταχεία...
(εντός τριών μηνών) δημοσιοποίηση και των μεγαλοοφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων, στα πρότυπα του μοντέλου που ισχύει και για τις οφειλές στην Εφορία.
Συγκεκριμένα, για τον ΕΝΦΙΑ, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λ.π.) χάνουν το 50% της έκπτωσης που δικαιούνται στον φόρο ακινήτων εάν έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ. Σε περίπτωση που τα εν λόγω εισοδήματα ξεπερνούν τα 600 ευρώ, η έκπτωση χάνεται στο 100%.
Τα τέλη κυκλοφορίας μεταχειρισμένων ΙΧ
Αντιθέτως, ευνοϊκές αλλαγές προβλέπονται στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισάγονται από το εξωτερικό. Ως πρώτο έτος κυκλοφορίας, προκειμένου για τον υπολογισμό των τελών, θα λαμβάνεται η χρονιά που ταξινομήθηκε το όχημα σε χώρα της ΕΕ και όχι μόνο στην Ελλάδα, άρα θα ενισχύεται το ευνοϊκό κριτήριο της παλαιότητας.
Με το νομοσχέδιο αλλάζει επίσης από 1-1-2017 ο ΦΠΑ για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται όριο εσόδων 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις 5.000 ευρώ, ως κριτήριο για υπαγωγή των αγροτών στο ειδικό καθεστώς. Παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντα τους από λαϊκές αγορές ή δικό τους κατάστημα.
Σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων προβλέπεται ότι θα βγαίνουν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ προς τα ταμεία. Με τη νέα ρύθμιση γίνεται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους καθυστερεί για περισσότερο από τρεις μήνες.
Το λαθρεμπόριο καπνού
Στον πυρήνα του νομοσχεδίου, εκείνον της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καθιέρωση συστήματος αδειοδότησης σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και η δημιουργία μητρώου εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών.
  • Blogroll

  • Blog Archive