Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

ΧΟΥΝΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - Στα κελιά και Τούρκοι δημοσιογράφοι

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Ιουλίου 30, 2016

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 17 δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υποκινητή της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι δεκαεπτά δημοσιογράφοι διώκονται διότι φέρονται να ανήκουν σε «τρομοκρατική οργάνωση», όπως αποκαλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το κίνημα «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν. Από τους είκοσι έναν δημοσιογράφους που προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου χθες, στους δεκαεπτά απαγγέλθηκαν κατηγορίες...
και τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που δόθηκε εντολή να προφυλακιστούν είναι η Ναζλί Ιλιτζάκ, πρώην βουλευτής, η οποία απολύθηκε από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το 2013 διότι επέκρινε τους υπουργούς που ενεπλάκησαν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς η έρευνα για το οποίο ενορχηστρώθηκε, κατά την κυβέρνηση στην Άγκυρα, από τον Γκιουλέν.  Αντίθετα, ο Μπουλέντ Μουμάι, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, πολύ γνωστός στον χώρο των τουρκικών ΜΜΕ, ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που αφέθηκαν ελεύθερα.

Τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαζικών εκκαθαρίσεων που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο 130 και πλέον μέσων ενημέρωσης ενώ έχουν εκδοθεί περίπου 90 εντάλματα σύλληψης σε βάρος δημοσιογράφων. 


  • Blogroll

  • Blog Archive