Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

S&P: «Μη βιώσιμη» η ΕΕ στη σημερινή της μορφή

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2016
Ο καπιταλιστικός οίκος αξιολόγησης Standard And Poor’s σε έκθεσή του επισημαίνει πως η σημερινή δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μη βιώσιμη» και χρειάζεται εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.
Μέσω της έκθεσης ο οίκος αξιολόγησης συντάσσεται με τον αυξανόμενο αριθμό πολιτικών και αναλυτών που κάνουν έκκληση για αλλαγές στην ΕΕ, σημειώνει το Euractiv.
«Το πρόβλημα είναι το εξής: ....
η ΕΕ, όπως είναι σήμερα δομημένη και λειτουργεί, δεν αντιπροσωπεύει μια σαφή “συγκέντρωση” των διαφόρων διαστάσεων της κυριαρχίας του έθνους-κράτους, και ως εκ τούτου είναι μη βιώσιμη στη σημερινή της μορφή», αναφέρει ο S&P και προσθέτει:
«Υπάρχουν πάρα πολλά κινούμενα μέρη στην εκλογική πολιτική των 28 κρατών, και πάρα πολλά πιθανά τυχαία γεγονότα που θα μπορούσαν να ωθήσουν πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με συνέπειες και χρονοδιαγράμματα που είναι αδύνατο να προβλεφθούν».
Χρειάζεται μια σαφής απάντηση για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας για το μέλλον της ΕΕ και για να κάνει τους πολίτες να ενδιαφερθούν για αυτή, ιδίως μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου, τονίζεται στην έκθεση και υπογραμμίζεται πως «το Brexit μπορεί να θεωρηθεί ως μια μόνο, αγενής, εκδήλωση της έλλειψης συνάφειας» της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία ήταν ΑΑΑ στις 27 Ιουνίου, μόλις τρεις ημέρες αφότου η χώρα ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Paul Sheard, είπε ότι το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να λειτουργήσει ως «εγερτήριο κάλεσμα για την υπόλοιπη ΕΕ». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να «απαντηθεί με έναν τρόπο που θα φέρνει στο προσκήνιο σαφές πνεύμα και πολιτική ικανότητα».
  • Blogroll

  • Blog Archive